Obe peći u Železari uskoro u punom kapacitetu

smederevoŽelezara Smederevo nastavila je normalnu proizvodnju posle prevrtanja transportera početkom godine, a Peter Kamaraš, jedan od čelnika Železare, kaže da će uskoro obe visoke peći raditi u punom kapacitetu. Kamaraš, koji je izvršni direktor HPK menadžmenta i član Nadzornog odbora železare, rekao je da se pripremaju za najavljeno strateško partnerstvo sa kineskom HBIS grupom, koja je ozbiljno zainteresovana za kupovinu srpske čeličane.

„Obe visoke peći su u odličnom stanju i nema razloga da se gasi nijedna od njih radi remonta. Na visokoj peći 2 obavljena je popravka jednog od četiri kaupera koja nije podrazumevala njeno gašenje i ta peć će vrlo brzo biti spremna za proizvodnju. Očekujemo da sa obe peći ispratimo tržište“, rekao je Kamaraš. On je objasnio da su kauperi zagrejači vazduha ili uređaji za povećanje temperature uduvanog vazduha u visoku peć.

Rukovodstvo Železare ima iste poslovne planove kao i prethodne godine – da Železara posluje efikasno, ima zadovoljavajuće finansijske rezultate i da se pripremi za privatizaciju, što su ciljevi koje je postavila Vlada Srbije. “ Kada je reč o HBIS grupi, izuzetno sam ponosan što je ta kineska kompanija, druga po veličini čeličana u svetu, ozbiljno zaintreresovana za Železaru Smederevo“, naglasio je on i otkri da su predstavnici HBIS grupe imali priliku da vide srpske radnike ne samo tokom standardne proizvodnje, već i tokom vanrednih situacija, kada se prevrnuo vagon, posle čega su ocenili da su poneli veoma profesiolnalno.

„Srpski radnici i menadžeri Železare Smederevo vole fabriku i pokazali su se kao veliki profesionalci. Izuzetno sam zadovoljan poslovanjem u Srbiji i ljudima u kompaniji“, naglasio je Kamaraš. On dodaje da još nema konačnih poslovnih rezultata za 2015, ali da može da kaže da su oni veoma zadovoljavajući uprkos velikoj krizi koja je pogodila industriju čelika u poslednja četiri meseca prošle godine. Kako kaže, objavljevnajem tehničkih podataka o proizvodnji može da se finansijski naudi fabrici. U železari trenutno radi oko 5.050 radnika.

U penziju je nedavno otišlo 170 radnika, ali je posle toga zaposleno oko 200 novih radnika. Prema njegovim rečima, sve železare u svetu su smanjile proizvodnju uključujući i kineske i to približno za polovinu svojih kapaciteta, i skoro sve otpuštaju ljude. „Veoma sam ponosan što mi nismo otpuštali radnike da bismo poboljšali finansijske rezultate već umesto toga pokušavamo da napravimo uštede“, naglasio je Kamaraš.

Izvor: www.N1info.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti