O zbrinjavanju otpada u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji

Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Šibeniku se sastao sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom, županom Splitsko-dalmatinske županije Zlatkom Ževrnjom i v.d. upravnikom Regionalnog centra za upravljanje  otpadom Lećevica Tomislavom Šutom.

Pre početka sastanka o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Lećevica, predsednik Vlade Plenković istakao je kako se želi lično da se upozna sa temom upravljanja otpadom koja je vrlo važna za ljude koji žive u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Naglasio je da su Bikarac, Lećevica i Karepovac uključeni u Plan upravljanja otpadom od 2017. do 2022. koji je Vlada usvojila na sednici 5. januara ove godine.

Posle sastanka, na kojem su bili i ministar zaštite okoline i energetike Slaven Dobrović, zatim ministar graditeljstva i prostornoga planiranja Lovro Kuščević, predsednik Vlade Plenković izjavio je da je sastanak bio izrazito koristan.

„Zbrinjavanje otpada je vrlo važna tema oko koje postoje različita stanovišta s obzirom na lokaciju centra za upravljanje otpadom u Lećevici i akutnoga problema koji se tiče Karepovca u Splitu“, rekao je.

Podsetimo, donošenje Plana upravljanja otpadom važan je preduslov za koriškorišćenjetenje sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u ovoj finansijskoj perspektivi, u kojem je ukupno predviđeno oko 475 milijuna evra za finansiranje sektora otpada. Plan omogućava da se na kvalitetan način rešavaju pitanja upravljanja otpadom, pa će pomoći u pogledu funkcionisanja već izgrađenih centara za upravljanje otpadom, onih čija je izgradnja u toku, ali i oko izrada studija izvodljivosti za one koji tek slede.

Izvor: vlada.gov.hr

Vesna Vujkajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti