Novi Zeland dobio prvu fabriku zelenog vodonika

Foto-ilustracija: Pixabay

Prvo postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika na Novom Zelandu pušteno je u rad 9. decembra ove godine, piše Scoop Business.

Elektroliza vode za dobijanje vodonika vršiće se uz pomoć geotermalne energije čime se dodatno smanjuje emisija gasova staklene bašte i ubrzava proces dekarbonizacije zemlje.

Očekuje se da će već u januaru iduće godine kompanija Halcyon Power, u čijem je vlasništvu postrojenje, početi da prodaje zeleni vodonik na domaćem tržištu, a da će u prvoj godini biti proizvedeno oko 180 tona vodinika.

Iz kompanije se nadaju da će zeleni vodonik uskoro potisnuti vodonik dobijen upotrebom fosilnih goriva koji se koristi u brojnim industrijskim procesima, kao i da će naći svoju širu primenu u transportu gde još uvek dominiraju benzin i dizel.

A da vreme zelenog vodonika tek predstoji svedoče i najnovija istraživanja naučnika sa Univerziteta u Oregonu koji su pronašli način kako da ga još efikasnije proizvode. Umesto dosadašnjeg katalizatora hemijske reakcije iridijum-oksida, istraživači su počeli da primenjuju katalizator na bazi iridijum-hidroksida koji se pokazao triput boljim.

Zahvaljujući ovom pronalasku, cena zelenog vodonika drastično će opasti, a naučnici procenjuju da bi troškovi proizvodnje mogli iznositi jedan ili dva dolara po kilogramu vodonika.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti