Novi sistem za regulaciju saobraćajnih prekršaja – „Oko sokolovo”

Gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš najavio je da od početka ove nedelje započinje sa radom sistem za regulaciju komunlanog reda – „Oko sokolovo”, koji će onemogućiti nepropisno parkiranje po beogradskim ulicama.

Foto-ilustracija: Pixabay

On je za TV Prva istakao da u naredne dve sedmice neće biti naplaćivanja kazni putem novog sistema, a da primena sankcija prema nesavesnim vozačima počinje od 10. avgusta.

„Prve nedelje prekršaji se samo snimaju. Druge nedelje će se slati opomene nesavesnim vozačima koji su zatečeni novonastalom situacijom, a od 10. avgusta započinje primena novčanih sankcija“, istakao je Glavaš.

On je ukazao da se zbog malog procenta bahatih vozača usporava saobraćaj i javni prevoz na teritoriji prestonice. Upravo iz tog razloga je Grad Beograd i doneo odluku da se napravi sistem „Oko sokolovo”, koji će pomoći u regulaciji komunalnog reda, podvukao je Glavaš.

Resorni sekretar je istakao da će u ovoj fazi rada sistema biti kontrolisane 93 ulice, te da tokom probnog perioda neće biti dozvoljeno nepropisno parkiranje.

„Komunalna milicija će do 10. avgusta nesavesne vozače kažnjavati po već utvrđenom modelu, dok će posle tog datuma započeti primena sistema „Oko sokolovo”, koji je potpuno automatizovan i sa neuporedivo boljim učinkom. „Oko sokolovo” će biti u stanju da registruje od 1.500 do 2.000 prekršaja nepropisnog parkiranja samo u toku jednog sata, jer je vozilo Komunalne milicije sa tim sistemom u stalnom pokretu“, objasnio je Glavaš.

On je istakao da se prekršaji automatski evidentiraju putem servera i da ne postoji mogućnost uticaja ljudskog faktora na rad sistema, te da nesavesnom vozaču kazna automatski stiže na kućnu adresu. Pozvao je sve učesnike u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise. Takođe je istakao da više neće biti moguće zaustavljanje vozila sa sva četiri žmigavca, blokiranje saobraćaja na tramvajskim šinama, kao i slični prekršaji.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti