Novi plan upravljanja otpadom doprineće otvaranju radnih mesta u Hrvatskoj

reciklazno postojanje

U prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine i prirode u Hrvatskoj danas je održana javna rasprava o Planu upravljanja otpadom za period od 2016. do 2022. godine.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine i prirode gospođa Lidija Ranko Luterberger izjavila je da će ovaj plan omogućiti Hrvatskoj da ispuni sve obaveze prema Evropskoj uniji u oblasti upravljanja otpadom. Istakla je da je do sada plan predstavljen u Čakovcu, Splitu, Opatiji, Osijeku, Slavonskom brodu i Sisku, a da podrazumeva jačanje segmenta odvojenog prikupljanja otpada kroz decentralizaciju i izgradnju većeg broja reciklažnih centara.

Navedeno je da su prethodno planirani nerealizovani centri za upravljanje otpadom prilagođeni novoj situaciji, odnosno smanjio se kapacitet za obradu mešanog komunalnog otpada što će omogućiti manje troškove rada ovih centara. Osim toga, usvajanje plana će omogućiti i otvaranje nekoliko hiljada novih radnih mesta, kao i mogućnost korišćenja 475 miliona evra iz evropskih sredstava za zaštitu životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti