Novi grafen zameniće plastiku, a služiće za izradu solarnih panela

grafenTransparentnost i električna provodljivost grafena prepoučuje ovu materiju za izradu budućih solarnih panela. Novi grafen uskoro bi mogao da zameni silikon, plastiku i staklo. Reč je o najtanjoj materiji koja je 300 puta čvršća i jača od dijamanta, a koju su prvi put pre 10 godina izolovali naučnici sa Univerziteta u Mančesteru koristeći komad grafita i rolnu lepljive trake.

Grafen je kristalne strukture, a sastoji se od atoma ugljenika, raspoređenih u šestougaone obrasce, nalik na saće, debljine je jednog atoma, a fundamentalna je komponenta drugih alotropa. Osim što je transparentan i fleksibilan, grafen je i odličan provodnik toplote i električne energije.

Potencijalna primena grafena je skoro neograničena, od elektronike do sportske opreme, poput proizvodnje fleksibilne i transparentne elektronike – ekrana osetljivog na dodir. Zatim, grafen bi mogao da zameni indijum, od koga je lakši, tanji i jači, mogao bi da poslužiti kao osnova za nove generacije SSD kondenzatora, i za proizvodnju laganih baterija većeg kapaciteta. Primenu može naći i u kvantnom računarstvu, zatim u prečišćavanju i desalinizaciji vode.

Naučnici veruju da bi ovaj materijal mogao da zameni plastiku u budućnosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti