Nissan “menja igricu” u proizvodnji EV baterija

Foto: Nissan Press

Japanska auto kompanija Nissan saopštila je da poseduje tehnologiju za proizvodnju najefikasnijih baterija za električna vozila koja će joj pomoći da postane lider među proizvođačima vozila na baterije.

Kompanija je pre nekoliko dana predstavila prototip proizvodnog pogona za laminirane potpuno čvrste baterijske ćelije koje će plasirati na tržište 2028. godine.

Prototip je razvijen u okviru Nisanovog istraživačkog centra u prefekturi Kanagava i deo je dugoročne vizije “Nissan Ambition 2030” koji ima za cilj da lansira električna vozila sa potpuno čvrstim baterijama.

Nissan planira da 2024. godine uspostavi pilot proizvodnu liniju baterija u svojoj fabrici u Jokohami gde će dalje izučavati materijale, dizajn i proizvodne procese.

Iz kompanije navode da cena potpuno čvrstih baterija može iznositi 75 dolara po kWh u 2028. godini, a kasnije i 65 dolara po kWh, što bi električna vozila svelo na isti nivo troškova kao vozila na benzin.

Potpuno čvrste baterije imaju dvostruko veću gustinu energije od konvencionalnih litijum-jonskih baterija, znatno kraće vreme punjenja zbog superiornih performansi punjenja/pražnjenja i nižu cenu zahvaljujući mogućnosti korišćenja jeftinijih materijala.

U kompaniji veruju da će ova svojstva baterija proširiti polje njihove primene na električne kamione i druga električna vozila što će dodatno unaprediti konkurentnost Nisana u svetu elektromobilnosti.

Ambicija za električna vozila do 2030.

Nissan je krajem prošle godine predstavio dugoročnu viziju za razvoj i osnaživanje održive mobilnosti pod nazivom “Nissan Ambition 2030”.

Imajući u vidu trenutne potrebe društva, kupaca i životne sredine, Nissan namerava da postane istinski održiva kompanija te sve više ulaže u proizvodnju električnih vozila i razvoj infrastrukture za punjenje.

Nissan će predstaviti 23 nova elektrifikovana modela, uključujući  i 15 novih električnih vozila, do 2030. godine, sa ciljem da preko 50 odsto globalne prodaje brendova Nissan i INFINITI čine vozila na baterije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti