NIS-ov program “Saradnja radi razvoja” i u opštini Novi Bečej

NIS_novi_becej

U okviru programa “Naftne industrije Srbije” “Saradnja radi razvoja” realizovan je projekat postavljanja fotonaponskih panela na čuvarskoj kući u rezervatu Slano Opovo u opštini Novi Bečej.

Projekat je realizovalo “Lovačko udruženje Novi Bečej” u saradnji sa kompanijom NIS koja je investirala oko 880 hiljada dinara u postavljanje solarnih panela. Na čuvarsku kuću u rezervatu Slano Kopovo postavljena su tri fotonaponska solarna panela snage po 250W koja će proizvoditi električnu energiju, kao i jedan solarni kolektor koji će zagrevati protočnu vodu. Sve radove na ovom objektu izvela je firma “Termo-Gas Šeregi” iz Sente.

Gospođa Silvija Šimončik, stručni saradnik u rezervatu Slano Opovo ovim povodom izjavila je da je postavljanje solarnih panela doprinelo da vizitorski centar dobije struju i vodu, što će omogućiti njegovo nesmetano funkcionisanje za edukativne i turističke svrhe.

Održana je i radionica koja se bavila pitanjem globalnih klimatskih promena, a predstavljen je i model za ublažavanje ovog problema, pre svega kroz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Inače, kompanija NIS od 2009. godine sprovodi projekte u okviru programa “Saradnja radi razvoja” na teritoriji AP Vojvodine. U 2014. godini odabrano je 11 opština u kojima će se sprovesti projekti iz oblasti ekologije, ekonomskog razvoja, poboljšanja investicione klime, ali i rešavanja socijalnih problema u lokalnim samoupravama.

Sandra Jovićević

foto:NIS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti