Nikodijević: Očuvanje životne sredine u Beogradu ostaje prioritet sadašnje gradske vlasti

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević obišao je OŠ „Arčibald Rajs” na Karaburmi, gde se uverio u dobro funkcionisanje grejanja nakon što je u školi ugašena individualna kotlarnica, a objekat prebačen na sistem daljinskog grejanja.

Foto: Grad Beograd

U obilasku škole su bili i v.d. sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, kao i podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević.

Nikodijević je istakao da je danas poseban dan jer je OŠ „Arčibald Rajs” postala 16. škola na teritoriji grada Beograda u kojoj su ugašeni individualni kotlovi za grejanje.

– U prostorijama koje smo obišli imali smo priliku da vidimo svojevrsni istorijat grejanja u Beogradu, pošto smo videli stare kotlove na ugalj i naftu, kao i novo postrojenje. Očuvanje životne sredine u Beogradu ostaje prioritet sadašnje gradske vlasti. Osnovna škola „Arčibald Rajs” se nalazi na Karaburmi, koja spada u naselja sa najvećim problemima kada je kvalitet vazduha u pitanju. Jedan od razloga za to je postojanje velikog broja individualnih kotlarnica. Upravo zbog toga je na ovoj opštini ugašeno najviše individualnih kotlarnica, što će ostati kao prioritet i u narednom periodu, rekao je Nikodijević.

Prvi čovek gradske skupštine naglasio je da Grad Beograd sprovodi Strategiju očuvanja životne sredine, kao i Startegiju kvaliteta vazduha, i to na više načina.

Foto: Grad Beograd

– Na kvalitet vazduha u Beogradu najviše utiču izduvni gasovi iz automobila i autobusa, a u zimskom periodu i individualno grejanje. Naša ideja je da sve individualne kotlarnice budu ugašene, dok je opredeljenje za gradski prevoz uglavnom povezano sa kupovinom i eksploatacijom autobusa na električni pogon. Uradili smo pilot projekat sa elektroautobusima, koji se pokazao dosta dobro, i u planu je nabavka novih. Postoji plan da se za početak iz centra grada eliminišu autobusi koji rade na dizel, odnosno naftu, dok bi kasnije ista stvar trebalo da se uradi na čitavoj teritoriji grada. Imamo novih 780 hektara pod šumom, a planirano je da do 2021. godine dobijemo još 240 hektara šume. To su faktori koji utiču na kvalitet životne sredine u Beogradu, poručio je Nikodijević.

Kvalitet vazduha u Beogradu i drugim evropskim gradovima te veličine se ne razlikuje mnogo, naveo je Nikodijević, ali kako bismo u budućnosti mogli da pratimo evropske trendove, moramo da vodimo aktivnu politiku i preduzimamo korake koji će građanima obezbediti kvalitetan vazduh.

– Ove godine će individualne kotlarnice biti ugašene u još četiri škole, a pored škola prelazimo i na priključenje drugih institucija na sistem daljinskog grejanja. Tokom prošle godine urađena je rekonstrukcija magistralnog toplovoda Novi Beograd prema desnoj obali Save, čime je omogućen veći kapacitet i veći broj korisnika sistema daljinskog grejanja. Takođe, omogućeno je gašenje svih individualnih kotlarnica na teritoriji Senjaka. Svake godine investiramo u infrastrukturu kako bi kvalitet života Beograđana bio poboljšan. Do 2021. godine, prema sporazumu sa Evropskom unijom, trebalo bi da bude pogašen najveći broj individualnih kotlarnica. Do kraja tekuće godine, osim četiri škole, kotlarnice će biti ugašene u još 12 privrednih subjekata, zaključio je Nikodijević.

Direktorka OŠ „Arčibald Rajs” Albina Holod potvrdila je da je kvalitet grejanja sada neuporedivo bolji i u ime učenika i roditelja zahvalila Gradu Beogradu, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, ali i resornom ministarstvu.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti