Niko kao Tesla – Model S Plaid najbrže EV na Nirburgringu (VIDEO)

Foto: Tesla – promo

Kompanija Tesla, poznata po postavljanju novih rekorda i zadavanju muka konkurenciji, još jednom je obradovala svoje obožavaoce vešću da je na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring Model S Plaid oborio dosadašnji rekord i osvojio titulu najbržeg električnog automobila.

Stazom, dugačkom 20,8 km, Model S je projurio za samo 7,35 minuta postigavši maksimalnu brzinu od 279 km/h, a neustrašivom mašinom sa tri motora i 1.020 KS upravljao je švedski vozač Andreas Simonsen, navodi se na zvaničnoj stranici Nirburgringa.

Dovoljno je reći da „Zeleni pakao“, kako još nazivaju stazu od 20,8 km, predstavlja najzahtevniju trkačku stazu na svetu koja vozače dočekuje sa 73 zavoja i visinskom razlikom od 300 metara.  Baš zato je vreme postignuto ovde posebno merilo za automobilsku industriju, a kompanija Tesla ima razloga da bude ponosna.

Na nešto kraćoj stazi, dužine 20,6 km, Model S je ostvario još bolji rezultat prešavši je za 7,30 minuta. Ovime je Tesla sa trona svrgao dosadašnjeg rekordera brzine, Porsche Taycan Turbo, koji je istu stazu 2019. godine obišao za 7,45 minuta.

I vlasnik kompanije Tesla, Ilon Mask, oglasio se povodom ovog trijumfa navodeći da je reč o potpuno nemodifikovanom vozilu, koje je na Nirburgring dospelo direktno iz fabrike.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti