(Ne)vidljive posledice klimatskih promena – kako zagrevanje planete utiče na mikrobe

Foto-ilustracija: Pixabay

Istraživači sa Univerziteta u Oklahomi sproveli su osmogodišnji eksperiment na osnovu kojeg su utvrdili da porast globalne temperature značajno smanjuje mikrobnu raznolikost koja je neophodna za normalno funkcionisanje zemljišta.

„Naši nalazi pokazuju eksplicitne dokaze da dugotrajno zagrevanje klime smanjuje mikrobnu bioraznolikost u zemljištu. Klimatske promene su glavni pokretač gubitka biodiverziteta, od lokalnih do globalnih razmera, što bi moglo da utiče na funkcionisanje ekosistema“, rekao je vođa istraživanja Đizong Džou.

Tim je koristio eksperimentalno polje na kome su zemljište izlagali različitim temperaturama i padavinama, kao i periodičnom uklanjanju sloja zemljišta koji je tipičan za poljoprivredu. Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu Nature Microbiology.

„Ovo je prva studija koja dokumentuje različite odgovore mikroba koji formiraju spore i onih koji ne formiraju spore na zagrevanje klime. Naši nalazi imaju važne implikacije za predviđanje ekoloških posledica klimatskih promena i za dalje upravljanje ekosistemima“, naveo je Džou.

Budući da visoke temperature smanjuju vlažnost tla,  Džou ističe da bi gubitak biodiverziteta izazvan zagrevanjem mogao biti ozbiljniji u sušnim zemljama koje pokrivaju 41 odsto zemljišta širom sveta.

Zašto su mikrobi u zemljištu važni?

Samo jedna kašičica gornjeg sloja zemlje sadrži oko milijardu pojedinačnih mikroskopskih ćelija i oko 10.000 različitih vrsta.

Ovi organizmi su ključni za plodnost tla, prečišćavaju zemljište od zagađivača i regulišu emisije gasova staklene bašte. Mikrobi obavljaju kruženje hranljivih materija u zemljištu, razlažu ostatake useva i stimulišu rast biljaka.

Klimatske promene mogu uticati na mikrobne populacije u zemljištu sa mnogim potencijalnim posledicama, od povećanih emisija štetnih gasova do smanjene plodnosti zemljišta koje će uticati na budućnost proizvodnje hrane.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti