Nestlé fabrika svakog dana sačuva 65.000 litara vode za srpsku prirodu

Foto-ilustracija: Unsplash (Ivan Bandura)

Bunar sa crpnom stanicom kapaciteta šest litara u sekundi (prosečna dnevna ljudska potreba je 2,5 do pet litara vode) i separator masti koji vrši separaciju ulja i masti iz atmosferske vode (kišnice) u koji je uloženo 120.000 evra – samo su deo moderne infrastrukture za prečišćavanje i uštedu vode fabrike Nestlé Surčin koja je u sredu otvorila vrata svog pogona za medije i partnere.

U okviru panel diskusije, organizovane povodom Svetskog dana vode, uživo iz Surčina, kompanija Nestlé predstavila je svoje rezultate i ciljeve u oblasti održivosti.

Pored nabrojanog, Nestlé u Srbiji poseduje i najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda, što je ujedno i najveća lokalna investicija kompanije u visini od 1,2 miliona evra.

Pored najsavremenijeg pogona, Nestlé u poslovanju primenjuje stroga pravila u cilju očuvanja, prečišćavanja i uštede vode, pa tako, između ostalog, prečišćeno 24.000 kubnih metara vode samo u 2020. godini. Na ovaj način srpska Nestlé fabrika svakog dana prečisti 65.000 litara vode i učini je čistom i bezbednom za korišćenje. Poređenja radi, četvoročlana porodica na mesečnom nivou potroši 600 litara vode.

Ono što je specifično je to da je vodu, koja prođe kroz najmodernije filtere, moguće ponovo koristiti nakon prečišćavanja. Kompanija naročito vodi računa o tome da sva voda koja se vraća nazad u vodotokove bude u potpunosti čista i ne predstavlja opasnost po okolinu.

U panel diskusiji su, pored Nestlé menadžmenta, učestvovali i Nj. E. Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji, Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandra Jelesijević Gligorić, načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj u Gradskoj opštini Surčin i Milica Mišković, programski menadžer Smart Kolektiva.

Foto-ilustracija: Pixabay

Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé u Srbiji, otvorivši konferenciju istakla je da je odgovorno ponašanje kompanije prema društvu i životnoj okolini apsolutni prioritet, pogotovo u vreme krize, a najbolja motivacija za nastavak ovih zalaganja predstavlja bezuslovno poverenje potrošača.

Da Nestlé fabrika ima veliku odgovornost prema životnoj sredini i u skladu sa tim odgovorno postupa prema vodama, istakla je i Tanja Žigić, direktorka Nestlé fabrike u Surčinu.

„Modernizacijom procesa proizvodnje i investicijama u fabriku, Nestlé je uspeo da napravi značajne uštede i dodatno sačuva životnu okolinu. Smanjenjem dimenzija ambalažnog materijala, smanjena je i potrošnja istog za čak 50 tona na godišnjem nivou, a samim tim i emisija ugljen dioksida za 56 tona“, izjavila je Žigić, podsećajući da je fabrika 2019. godine postala prva u Srbiji koja je postigla ambiciozni „Zero Waste to Landfill“ cilj, što znači da ni gram otpada iz fabrike ne završava na deponijama, već se reciklira ili koristi u druge svrhe.

U ime Ministarstva zaštite životne sredine obratio se državni sekretar, Ivan Karić:

„Ministarstvo je uvek tu da pomogne i sarađuje. Primeri kompanija kao što je vaša mogu da služe i kao primer za ostale kompanije koje posluju u Srbiji“.

Foto-ilustracija: Pixabay

Nj. E. Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji istakao je da je ponosan što jedna švajcarska kompanija postavlja primer korporativne odgovornosti:

„Ponosni smo na činjenicu da Nestlé uvodi fantastične inovacije u prehrambenu industriju, a da pritom, uprkos trendovima u industriji, posluje odgovorno i da brine o lokalnoj zajednici“.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa velikom pažnjom prati posvećenost kompanija u tome koliko vode računa o životnoj sredini i šta rade na polju unapređenja procesa koji će dovesti do odgovornije i efikasnije proizvodnje.

„Nestlé je kompanija koja iz godine u godinu preispituje svoje procese i traži nove načine da ih unapredi“, smatra Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Aleksandra Jelesijević Gligorić, načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj u Gradskoj opštini Surčin pohvalila je dugogodišnju saradnju sa kompanijom Nestlé, dok je Milica Mišković, programski menadžer Smart Kolektiva, izjavila da veruje da velike kompanije mogu da imaju pozitivnu ulogu u društvenom razvoju i da aktivno rade na promovisanju društveno-odgovornog poslovanja u Srbiji.

Investiranjem u tehnologije i saradnjom sa vlastima, lokalnim zajednicima, proizvođačima i potrošačima Nestlé aktivno radi na održivosti korišćenja vode, kao i na njenom očuvanju, imajući u vidu da 90 odsto otpadnih voda u Srbiji završava u rekama i jezerima bez ikakvog prečišćavanja.

Na Svetski dan voda, Nestlé želi da podigne svest o odgovornom i održivom korišćenju istih, pozove pojedince i druge kompanije, da se racionalnije ophode prema najbitnijim prirodnim resursima i podseti javnost na značajne dosadašnje napore i ulaganja kojima obezbeđuje zdravu i čistu prirodu za nadolazeće generacije. Ovim povodom, i zaposleni kompanije Nestlé ličnim akcijama doprinose očuvanju lokalne zajednice – sadnjom drveća, razdvajanjem otpada i čišćenjem parkova.

Izvor: Executive group

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti