Neslaganja u EU oko parking mesta za punjenje elektromobila

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministri energetike EU trebalo bi 26. juna u Luksemburgu da usvoje pozicije članica o predlogu Evropske komisije, kojim se dopunjuju propisi EU o štednji energije u zgradama. Komisija je predložila da od 2025. sve novoizgrađene nestambene zgrade sa više od deset parking mesta postave punjače za punjenje električnih vozila na 10 odsto izgrađenog broja parking mesta.

Kako prenosi Euractiv, predlog komisije nije dočekan sa dobrodošlicom i članice, ali i evroposlanici, nastoje da ga ublaže. Očekuje se da će inicijalni predlog biti odbijen.

Nestambenim zgradama smatraju se građevine u kojima se manje od polovine ukupne površine koristi za stanovanje. Isto pravilo primenjivaće se za postojeće nestambene zgrade koje prolaze kroz značajno renoviranje, koje podrazumeva radove čija je cena u visini najmanje 25 odsto vrednosti zgrade ili koji obuhvataju više od 25 odsto građevinskih radova na zgradi na zidovima, krovovima, temeljima.

Nove odredbe trebalo bi da pomognu da se reši problem koji onemogućava brzi prelazak vozila koje imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem na električne automobile. Naime, ako ne bude postojao dovoljan broj stanica za punjenje, ljudi neće kupovati električna kola a sve dok je tako, neće biti ni podsticaja za instalaciju stanica za punjenje.

U izmenjenom tekstu predloga uvodi se zahtev postavljanja infrastrukture, odnosno provodnika za električne kablove, koja će kasnije omogućiti postavljenje punjača na svakom trećem parking mestu.

Pre nego što novi propisi o štednji energije postanu zakon, potrebno je da ih odobre članice i Evropski parlament. Ključni čovek za navedena pitanja u Parlamentu, Bendt Bendtsen, ipak je za ublaženu verziju ovog zakona. U njegovom nacrtu izveštaja predlaže se da izvođači radova na novim nestambenim zgradama samo opreme svako deseto parking mesto adekvatnom opremom, koja će omogućiti instaliranje stanice za punjenje ali ne i da postave punjač.  Bendtsen takođe kaže da, kada je reč o postojećim nestambenim zgradama, propis bi trebalo da važi samo za one kod kojih će biti značajno renovirani elektroinstalacije ili parkinzi. To je uža definicija od one koju je predložila Komisija. Moguće su i izmene u kasnijim nacrtima ovog izveštaja.

Inače, nastojanja usmerena na štednju energije u sektoru zgradarstva, u sklopu su obaveze koju je preuzela EU, a koja podrazumeva da kroz energetsku efikasnost smanji potrošnju energije za najmanje 27 odsto. To obećanje dali su lideri EU na samitu u oktobru 2014. godine, a zatim ga potvrdili u Parizu, na pregovorima o klimatskim promenama koji su krajem 2015. završeni usvajanjem globalnog sporazuma.

Izvor: EUObserver.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti