Nemački vozovi na „vetar“

Nemačke železnice su najveća železnička kompanija u Evropi, zahvaljujući kojoj u toku godine oko 2 milijarde ljudi stigne do svog krajnjeg odredišta. Od nedavno su odlučile da svoje poslovanje uprave ka višem stepenu korišćenja obnovljivih izvora energije. S tim ciljem na umu su i potpisale ugovor o opskrbljivanju preduzeća energijom vetra.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ugovor koji su Nemačke železnice sklopile sa energetskim kompanijama Innogy SE i RWE Supply & Trading garantuje im petogodišnje snabdevanje čistom energijom iz vetroelektrane u Severnom moru, od koje će dobijati kapacitet od 25 MW. To je otprilike jednako snazi četiri vetrenjače, odnosno 8 odsto od ukupne proizvodnje vetroelektrane snage 295 MW.

Nemačke železnice tvrde da više od 57 odsto svojih energetskih potreba zadovoljavaju energijom čistog porekla što ih čini njenim najvećim potrošačem u zemlji. Takođe najavljuju da će do 2038. godine njihov energetski miks biti u potpunosti utemeljen na niskougljeničnim izvorima.

„Tokom narednih nekoliko godina, ugovore na bazi fosilnih goriva ćemo po njihovom isteku neprestano zamenjivati obnovljivom energijom“, kazao je Torsten Šein, izvršni direktor energetskog sektora železničke kompanije iz Nemačke.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti