Nemačka zabranjuje upotrebu plastičnih kesa

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Romero)

U maloprodajnim objektima u Nemačkoj, od 2022. godine, biće zabranjena prodaja plastičnih kesa debljine između 15 i 50 mikrona. Međutim, kupci će i dalje moći da koriste tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i one koje su namenjene za višekratnu upotrebu.

Ministarka zaštitne životne sredine, Svenja Žulce, rekla je da je plastična kesa sinonim bespotrebnog trošenja resursa i da su platnene torbe dobra alternativa.

„Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Nemačkoj otpada na plastične kese“, saopštila je organizacija za zaštitu životne okoline WWF, koja je pozdravila zabranu, ali su rekli i da ona ima samo „samo simboličnu težinu“.

Plastične kese za jednokratnu upotrebu zabranjene su u mnogim zemljama, a tamo gde nisu zabranjene naplaćuju se ili oporezuju.

U Srbiji je od 1. januara 2020. godine zabranjena upotreba plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu. Za nepoštovanje ove odluke predviđene su kazne i to 150.000 dinara za pravno lice i 25.000 dinara za fizička lica.

Prema istraživanjima od ranije, stanovnik Srbije prosečno upotrebi čak sedam plastičnih kesa dnevno, dok stanovnik Evropske unije upotrebi manje od dve kese dnevno.

Da nije potrebno koristiti isključivo plastične kese pokazuje i jedan supermarket na Tajlandu, naime oni su došli na ideju da namirnice pakuju u lišće banane. Kupci su bili oduševljeni ovom novinom i fotografije voća i povrća u lišću banana preplavile su društvene mreže.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti