Nemačka gradi „svemirski“ staklenik na Antarktiku

Foto: pixabay

Naučnici iz Nemačkog svemirskog centra počeli su sa montažom naprednog staklenika na Antarktiku, koji bi trebalo da odgovori na pitanje- da li se u svemiru mogu uzgajati biljke i proizvoditi hrana?

Prvo seme će biti posijano krajem februara, a prve glavice zelene salate i radiča će se brati krajem marta, navodi ovaj centar.

Staklenik je na zaleđeni kontinent stigao brodom 3. januara. Specijalna vozila za sneg odvukla su ga do 20 kilometara udaljene stanice Neumayer III, u sklopu instituta Alfred Wegener.

Najvažnije je ono šta je unutra, povrće i biljke, koje će, veruju naučnici, u savremenom stakleniku rasti bez zemlje i dnevnog svetla.

„Postavićemo police, pumpe za hranjenje i specijalnu LED rasvetu za optimalno osvetljenje“, rekao je Daniel Šubert, direktor projekta Eden-ISS.

Reč je o projektu Evropske unije koji ima za cilj da uzgoji svežu hranu za istraživače svemira na dugim misijama na Mjesecu i Marsu.

Ova stanica je takođe važna jer će pružiti bitne informacije koje mogu biti od koristi kao adaptacija na nadolazeće nestašice hrane prouzrokovane globalnim zagrevanjem.

Izvor: aljazeera

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti