Nema prekida infrastrukturnih radova u Novom Sadu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije i u uslovima teške epidemiološke situacije nije obustavila niti usporila planirane radove na izgradnji infrastrukture. Na teritoriji Grada Novog Sada aktivna su sva gradilišta na kojima su radovi počeli pre proglašenja vanrednog stanja, a uvode se u posao i izvođači sa kojima je u međuvremenu zaključen ugovor.

Predviđenom dinamikom realizuje se jedna od najvećih ovogodišnjih investicija, koja će omogućiti bolju i efikasniju saobraćajnu povezanost Novog Sada i Veternika. Na budućoj saobraćajnici u produžetku Bulevara Jovana Dučića u najvećoj meri završena je izgradnja podzemne infrastrukture i postavljeni su tamponski slojevi na obe kolovozne trake, kao i stubovi i svetiljke javnog osvetljenja. Trenutno se radi na popločanju parkinga i trotoara, a preostalo je da se obavi asfaltiranje kolovoza i biciklističkih staza.

Foto: Grad Novi Sad

Intenzivni građevinski radovi u toku su i u naselju Podbara, gde se, osim izgradnje saobraćajnih površina u četiri ulice, pristupilo uređenju jedne od najprometnijih gradskih saobraćajnica. U Ulici Marka Miljanova, na deonici od budućeg kružnog toka (kod Kvantaške pijace) do Šumadijske ulice, nakon rekonstrukcije kanalizacione i toplovodne mreže, obavljaju se putarski radovi. Saobraćaj je ovih dana obustavljen i u delu ulice od Šumadijske do Kosovske, radi pripreme terena za izgradnju saobraćajnice.

Nesmanjenom dinamikom teku radovi i u naselju Sajlovo. U velikom delu ovog naselja izgrađena je vodovodna mreža, a završeno je i uređenje saobraćajnih površina u sedam od ukupno trinaest ulica, predviđenih u prvoj fazi radova.

Pre nekoliko dana počeli su radovi na uređenju blokovske površine u naselju Satelit. Na ovoj lokaciji biće izgrađene pristupne saobraćajnice i pešačke staze iz ulica Anđe Ranković i Bate Brkića, blizu 80 parking mesta, priključak vodovoda sa javnom česmom, kao i pripadajuća kanalizacija i javno osvetljenje.

U uslovima vanrednog stanja intenzivno se radi i u prigradskim naseljima. Kroz redovno održavanje trenutno se saniraju oštećenja na izlaznom pravcu prema Bačkoj Palanci, a u Veterniku se obavljaju radovi na popravci saobraćajnih površina. Predviđeno je da 30 ulica u ovom naselju dobije novi asfaltni kolovoz, a prethodno su radovi ovog tipa izvedeni u sedam ulica u naselju Futog.

Iako se, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, akcenat stavlja na unapređenja putne infrastrukture, nije zanemareno ni pitanje nedostajuće kanalizacione mreže. U naselju Klisa u toku je druga faza radova na izgradnji kanalizacije sliva Baje Pivljanina, što obuhvata 4,9 km mreže, a uskoro će početi i radovi na izgradnji 4,5 km kanalizacije u Rumenci. Izvode se i radovi na izgradnji crpne stanice „Žička“, neophodne za funkcionisanje kanalizacione mreže u većem delu naselja Adice.

S obzirom na to da učenici trenutno prate nastavu na daljinu, povoljan je trenutak za obavljanje radova u školama. U narednim danima počeće izgradnja javnog osvetljenja u dvorištima tri novosadske škole (OŠ „Ivan Gundulić“, OŠ „Vuk Karadžić“ i Srednjoj ekonomskoj školi „Svetozar Miletić“). Takođe, sredinom ovog meseca pristupiće se i izgradnji javnog i dekorativnog osvetljenja centralnog trga u Stepanovićevu.

Sa ciljem da svaki deo gradske teritorije bude adekvatno osvetljen, aktivno se radi na popravci kvarova i zameni svih neispravnih sijalica javnog osvetljenja, kako u gradskim kvartovima, po mesnim zajednicama i na saobraćajnicama bulevarskog tipa, tako i u prigradskim naseljima.

Uz povećanu opreznost i poštovanje svih propisanih mera, iako sa nešto skraćenim radnim vremenom, novosadski neimari, pod nadzorom Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, i dalje će nastaviti da obavljaju svoje poslove, ulažući napore da dobrom organizacijom i marljivim radom ispune dinamički plan i ugovorene rokove.

Izvor: Grad Novi Sad

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti