Nedopustive bilo kakve aktivnosti na Velikom ratnom ostrvu

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom informacija na društvenim mrežama i u sredstvima javnog informisanja da će Belgrejt Festival 2018 biti održan na Velikom ratnom ostrvu 27. i 28. jula ove godine, Ministarstvo zaštite životne sredine podseća javnost da je Veliko ratno ostrvo zaštićeno područje, i da su nedopustive bilo kakve aktivnosti koje mogu ugroziti njegove izuzetne prirodne vrednosti, zbog čega će sprečiti da se ta manifestacija održi.

Ministarstvo zaštite životne sredine će preduzeti mere u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima da se spreči eventualno narušavanje prirodnih vrednosti Predeo izuzetnih vrednosti Veliko ratno ostrvo, i istovremeno poziva sve organizatore kulturno- umetničkih dešavanja da u izboru prostora za različite muzičko- scenske događaje biraju mesta na kojima neće narušavati ničije zdravlje, bezbednost i opstanak.

Predeo izuzetnih odlika Veliko ratno ostrvo je svojevrsni ornitološki rezervat koji prestonicu Srbije čini jedinstvenom.

Ovo zaštićeno područje koje povremeno ili stalno nastanjuje 185 vrsta ptica među kojima su mnoge zaštićene i strogo zaštićene vrste, ali i druge vrste biljnog i životinjskog sveta karakterističnih za vlažna područja koja u svetu sve brže nestaju, jedno je od bisera prirode Beograda i Srbije.

Proglašenjem njegove zaštite 2005. godine preduzimaju se mere da se ovakvo zaštićeno područje očuva i unapređuje za ove, ali i buduće generacije.

Zaštita Velikog ratnog ostrva podrazumeva upravljanje zaštićenim područjem koje zabranjuje bilo kakve aktivnosti koje će degradirati i umanjivati njegove prirodne vrednosti.

Među takvim aktivnostima su i muzičko-scenske manifestacije koje zbog emitovanja buke ozbiljno ugrožavaju ornitofaunu ostrva.

Rešenjem o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Veliko ratno ostrvo (član 6. tačka 9), zabranjuje se unošenje uređaja koji emituju zvuk, odnosno buku, zbog čega bilo kakve muzičko-scenske manifestacije nisu dozvoljene na ovakvom prostoru, mi to nećemo dopustiti.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti