Naučno-tehnološki centar NIS-a primer saradnje prosvete i privrede

Foto: http://www.srbija.gov.rs
Foto: http://www.srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je juče tokom posete Naučno-tehnološkom centru kompanije NIS u Novom Sadu, da je za brži razvoj i veću konkurentnost naše zemlje, neophodno da prosveta sarađuje sa privredom.

Brnabić je ocenila da je centar NIS-a odličan primer te saradnje, ukazavši na to da je interes Vade Srbije obrazovanje i digitalizacija.

Da bi Srbija postala konkurentna, da bi imala rast u budućnosti, neophodno je da se ulaže mnogo više u obrazovanje, nauku i istraživanje, i za to je, pored dodatnih sredstava, neophodna saradnja prosvete sa privredom.

Premijerka je istakla da je Naučno-tehnološki centar kompanije NIS takođe jedan od odličnih primera podrške našim mladim ljudima, ali i načina kako treba raditi na istraživanju i razvoju koji gura napred ne samo NIS, već i celu ekonomiju u Srbiji.

Ona je ukazala na to da na ovaj način mogu da rade i ostale kompanije u našoj zemlji i obećala kompaniji NIS da će Vlada nastaviti saradnju sa njom u, kako je rekla, mnogo većem obimu. Važno je da naš prosvetni sistem sarađuje sa kompanijama kao što je NIS, gde postoji ovakva sinergija, poručila je premijerka, izrazivši zahvalnost toj kompaniji i Naučno-tehnološkom centru na ovome što rade za Srbiju.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je kompanija mnogo uložila u ovaj centar kako bi bio mnogo efikasniji, dodavši da će upravo zbog toga nastaviti da ulažu u nove tehnologije kako bi u Srbiji imali ono što je trenutno najbolje u svetu.

Naučno-tehnološki centar u Novom Sadu je zavisno društvo kompanije NIS koje pruža naučno-tehnološku podršku delatnostima kompanije i predstavlja centar za razvoj i inovacije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti