Naučnici sa instituta Vinča, Ruđer Bošković i EMPA razvili metodu za povećanje efikasnosti skladištenja vodonika

Foto: vin.bg.ac.rs

Naučnici sa hrvatskog Instituta Ruđer Bošković (IRB), domaćeg Instituta za nuklearne nauke Vinča i švajcarskog Federalnog instituta za materijale i tehnologe (EMPA), razvili su metodu koja omogućava bržu i efikasniju pripremu materijala za hemijsko skladištenje vodonika u čvrstom stanju. Istraživanje je objavljeno u uglednom časopisu Chemistry European Journal. Sprovedenim istraživanjem utvrđeno je koliko je vremena potrebno za završetak reakcije u uslovima kugličnog mlevenja, koje je samo po sebi ekološki prihvatljiva i industrijski široko primjenjiva metoda sinteze materijala za skladištenje vodonika.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Novi materijali za skladištenje energije“, vrednog skoro dva miliona kuna, započetog u maju ove godine pod pokroviteljstvom Hrvatske naučne fondacije (HrZZ – Hrvatska zaklada za znanost).

– Vodonik se razmatra, a već uveliko i ulazi u primenu kao ekološki prihvatljivo rešenje za proizvodnju energije, koje bi zamenilo danas dominantno korišćena fosilna goriva u vozilima i drugim potrošačima.

S obzirom na to da metode mehanohemijske sinteze prevladavaju pri sintezi materijala za skladištenje vodonika, one imaju i perspektivu široke industrijske primjene. Tu do izražaja dolazi važnost dobrog poznavanja uslova i brzine pri kojima se te reakcije odvijaju, jer omogućavuju racionalniju potrošnju energije i resursa, a kao nastavak ovog rada, istraživači najavljuju dalju primenu dosadašnjih saznanja i iskustava u razvoju održivih postupaka sinteze novih ekološki prihvatljivih materijala za skladištenje vodonika, s perspektivom primene u realnim sistemima, navodi se u saopštenju sa Ruđera.

Izvor: seebiz.eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti