Nastavlja se trend globalnog zagrevanja okeana

Prošla godina bila je najtoplija u istoriji merenja kada su u pitanju okeani, podaci su međunarodnog tima naučnika s Instituta za atmosfersku fiziku u Kini koji su objavljeni u magazinu Advances in Atmospheric Sciences.

Foto: pixabay

Prošla godina predstavlja nastavak trenda zabrinjavajućeg trenda globalnog zagrevanja okeana koji je posledica zagrevanja planete Zemlje.

Ista grupa naučnika nedavno je objavila studiju koja pokazuje da se okeani zagrevaju brže nego što su naučnici mislili apsorbirajući više topline nego što je ranije bilo poznato.

U poređenju s proteklih 60 godina to će rezultirati šestostrukim povećanjem zagrevanja okeana do 2081. godine.

Topliji okeani uzrokuju brojne probleme – povećanje nivoa mora, intenzivnije oluje s jačim kišama, izbeljivanje korala i otapanje polarnog leda.

Sve to je direktna posledica čovekovog ispuštanja stakleničkih plinova koji stvaraju energetsku neravnotežu koja dovodi do globalnog zagrevanja.

– Povećanje topline okeana je neosporiv dokaz da se Zemlja zagreva, naveli su istraživači u studiji.

Kevin Trenberth iz američkog Nacionalnog centra za istraživanja atmosfere koji je koautor ove studije rekao je da je trend zagrevanja okeana bolji pokazatelj klimatskih promena nego temperature vazduha.

Autori studije ističu da su uticaji zagrevanja okeana bili jasno vidljivi tokom prošle godine. Ističu da su zbog porasta nivoa mora obale podložnije olujnim udarima, obalnoj eroziji i prodiranju slatke u slanu vodu.

Podsećaju da je tokom 2018. godine toplija voda u okeanima pokrenula brojne uragane i tajfune širom sveta, među kojima su Michael i Florence.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti