Nastavlja se akcija čišćenja Srbije

Foto: Executive group

Kompanija Lidl Srbija zajedno sa svojim partnerima Gorskom službom spasavanja Srbije i kompanijom EkoStar Pak, veliku akciju čišćenja srpskih planina nastavila je na Staroj planini. Ove subote prikupljeno je 35 džakova otpada na najvećoj planini istočne Srbije, koja postaje sve privlačnija destinacija domaćim turistima. Nakon čišćenja sada već dva nacionalna parka prirode Srbije – Kopaonika i Stare planine – sakupljeno je u zbiru 60 džakova otpada iz prirode.

U cilju zaštite i očuvanja čiste prirodne okoline Stare planine, učesnici akcije su na površinskom prostoru od približno 30ha sakupljali otpad i plastičnu ambalažu, počevši od predela oko Planinarskog doma i Ski staze sa pirotske strane visokoplaninskog masiva. Nakon toga, očišćen je put do vidikovca Koziji kamen i sam vidikovac, Rosomački lonci, vodopad Tupavica i priobalje Zavojskog jezera.

„Članovi GSS-a su, pre svega veliki zaljubljenici u prirodu, i znamo koliko je važno čuvati je od zagađenja. Do sada smo, u saradnji sa kompanijama Lidl Srbija i EkoStar Pak, očistili dve planine, Kopaonik i Staru planinu. Plan nam je da u narednih mesec i po dana uklonimo otpad sa Fruške Gore i Zlatibora. Nadamo se da će ova naša zajednička akcija podstaći i druge ljubitelje prirode, da posle boravka na planini ili obalama reka, uvek i očiste za sobom“, istakao je Marko Đurić, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Foto: Executive group

Od ukupne količine prikupljenog otpada na području Stare planine, deo pogodan za reciklažu u iznosu od približno 20 kg obuhvata 400 plastičnih flaša koje bi se godinama razlagale u prirodi da nisu sakupljene na ovaj način, imajući u vidu da je za kilogram plastike potrebno oko 20 velikih PET flaša. Sav sakupljeni otpad nakon sprovedenih akcija dalje će procesuirati partner akcije Ekostar Pak, koji je specijalizovan za odlaganje otpada.

Pokazujući društvenu odgovornost prema zajednici u kojoj posluje, kompanija Lidl Srbija nastoji da, u okviru svoje ekološke strategije „REset Plastic“, realizuje kampanje koje će doprineti zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Ova strategija usmerena je na pet oblasti delovanja: od smanjenja upotrebe plastike, povećane upotrebe reciklirane plastike i uklanjanja otpada iz prirode, do podsticanja ekoloških inovacija i edukacije u ovoj oblasti.

Izvor: Executive group 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti