Najveće postrojenje za skladištenje energije

news-2015-March-struja_skladiste_629923128Kompanija Tesla je u južnoj Kaliforniji otvorila najveće svetsko postrojenje za skladištenje energije. Ovo postrojenje snage 20 MW sagrađeno je za samo tri meseca, a u mogućnosti je da snabde 15  hiljada domaćinstava električnom energijom u periodu od četiri sata.

Skladištenje energije je neophodan element za razvoj obnovljivih izvora energije kao što su solarna energija i energija vetra budući da, za razliku od fosilnih goriva i nuklearne energije, obnovljivi izvori nemaju stalnu proizvodnju. Sistemi skladištenja omogućavaju skladištenje energije za vreme najveće proizvodnje kao i prenos energije u mrežu u trenucima kada nema proizvodnje.

Kako bi se osigurala energiju u trenucima kada obnovljivi izvori energije ne beleže proizvodnju, Kalifornija je odlučila da krene sa izgradnjom niza baterijskih sistema napajanja. Uz postojeći, uskoro će se pokrenuti dva nova sistema za skladištenje energije, od kojih će jedan imati snagu 30 MW, pa će nakon izgradnje postati najveći na svetu.

Izvor: energetika.ba

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti