Najveća pasivna kuća na svetu otvara vrata prvim stanarima

Foto: Printscreen Youtube

Najveća pasivna kuća na svetu trebalo bi da dočeka svoje prve stanare ovog oktobra, u istorijskom delu River Market, u samom centru grada Kanzas Sitija (SAD). Luksuzna stambena zajednica, nazvana „Second + Delavare“, nudiće vrhunske sadržaje uz energetski efikasne prednosti i uštedu energije od 80 – 90 odsto u poređenju sa konvencionalnim zgradama. Stambeni kompleks je projekat osmišljen zajedničkim snagama Arnold Development Grupe i Jark Developmenta, a nudiće 276 stambenih objekata, uključujući garsonjere, jednosobne i dvosobne stanove koje okružuje centralno dvorište.

Smeštena na šetalištu River Marketa, „Second + Delavare“ je jedinstveni proizvod održivog urbanog dizajna. Izvođači radova su se vodili postulatima perspektive stare sto godina dok su osmišljavali imanje veličine 330.000 kvadratnih metara, koje je usredsređeno na veliko i prostrano zajedničko dvorište. Zeleni prostor dominira okolinom zgrade, a u planu je da i krovovi imaju svoje sadnice.

Pročitajte još:

Kako piše portal Inhabitat, udobnost korisnika i energetska efikasnost postižu se trostruko zastakljenim sertifikovanim prozorima koji su  postavljeni u visoko izolovane okvire koji propuštaju obilje prirodne svetlosti bez rizika od gubitka energije. Stalni svež vazduh usmerava se unutra sa Namenskim Sistemom Spoljnog Vazduha, dok se njegov vrhunski kvalitet u zatvorenom prostoru obezbeđuje ventilacionim sistemom i toplotnim pumpama uz pomoć sistema nazvanog Promenljivi protok Rashladnog fluida.

Omotač zgrade je hermetički zatvoren zidovima debelim 40 centrimetra koji uključuju i sloj izolacije od 15 centimetara utisnut u beton.

Foto: Printscreen Youtube

„Sada je vreme da građevinci gledaju u budućnosti više nego ikad pre“, rekao je Džonatan Arnold,  jedan od izvođača radova i direktor Arnold Development Grupe.

„Imamo pristup tehnologijama koje nam omogućavaju da isporučimo sigurnija, odgovornija i jednako lepa rešenja već postojećem sistemu izgradnje koji se koristi svuda u svetu. Nadam se da će projekat „Second + Delavare“ biti pionirski projekat koji će pokrenuti celokupnu industriju u novom smeru.“

Pored energetski efikasnih uređaja, stanovnici će imati pristup bazenu sa slanom vodom, baštenskim ležaljkama, salama za fitnes i jogu, skladištima za bicikle i smešajne jedinice za električne automobile.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti