Najboljim projektima dodeljena prva tranša zelenih inovacionih vaučera

 

Foto: inovacionivauceri.ebrd.rs
Foto: inovacionivauceri.ebrd.rs

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodelila je najboljim projektima prvu tranšu od 300.000 evra u vidu zelenih inovacionih vaučera.

Radi se o preduzetnicima koji uz pomoć nauke imaju najbolje projekte za energetsku efikasnost , klimatske promene i ekološku zaštitu.

– Reč je o vaučerima koji najbolje odgovaraju na klimatske promene. Dakle, to je zelena ekonomija i trojstvo u kojem male firme dolaze do znanja preko nauke, koju mi finansiramo, i o inovativnim proizvodima koji lakše dolaze do sufinansiranja i tržišta, kaže Šarlot Rue, direktor EBRD-a za Jugoistočnu Evropu.

I ekonomija ima svoje trendove. Sada je svetski trend takozvana zelena ekonomija jer osim što je inovativna lakše nalazi put do tržišta uz bolju cenu.

Podsetimo, zelene inovacione vaučere Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnoj vrednosti od 300.000 evra, do sada u dva poziva,  dobila je 21 srpska kompanija iz različitih oblasti privrede i za ta sredstva one će moći da angažuju naučnike sa različitih fakulteta i instituta, koji će im pomoći u razvoju njihovih proizvoda.

U toku je treći poziv za prijave za zelene inovacione vaučere, koji je otvoren do 31. avgusta ove godine. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poziva sva zainteresovana preduzeća da u saradnji sa svojim izabranim istraživačko- razvojnim organizacijama popune prijavni obrazac i pošalju ga na inovacionivauceri@ebrd.rs.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti