Najavljene veće subvencije za pčelare na Festivalu meda u Zrenjaninu

Foto: Grad Zrenjanin

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac otvorio je u petak, 11. oktobra Festival meda, petnaesti po redu u ovom gradu i ujedno prvi koji se održava u Aviv Parku, a svečano otvaranje ulepšala su svojim nastupima deca iz vrtića “Snežana” i KUD “Pionir”.

Proglašavajući festival otvorenim, Santovac je ukazao da Grad Zrenjanin, godinama unazad, podržava kako ovu manifestaciju, tako i ovdašnje proizvođače meda kojih je sve više:

„U poslednje tri godine pomažemo pčelarima jer smatramo da je pčelarstvo kod nas u razvoju. Veliki broj mladih ljudi počeo je da se bavi pčelarstvom, a mi im pomažemo tako što im dodeljujemo sredstva za kupovinu novih košnica i rojeva“, rekao je Santovac.

Naglasio je i da je Grad Zrenjanin ove godine pčelarima dodelio četiri miliona dinara, kao i da je broj zainteresovanih za tu vrstu subvencija iz godine u godinu sve veći.

„To jasno govori da ćemo za iduću godinu morati da odvojimo i više novca. Iako su neki u početku bili skeptični kada je proizvodnja meda u pitanju, pa su tadašnja sredstva bila dovoljna, danas je ta brojka mnogo veća. To ukazuje ne samo na razvoj pčelarstva kod nas, već i na poverenje kupaca u kvalitet meda koji proizvođači nude na ovom festivalu“, rekao je još zamenik Santovac i izrazio uverenje da će ova manifestacija biti dobro posećena i da će tradicija organizovanja Festivala meda biti nastavljena i narednih godina uz podršku grada.

Foto: Grad Zrenjanin

U ime organizatora obratio se Dušan Marinkov iz pčelarskog društva “Milivoj Bugarski”, koji je kazao da se Festival održava u Aviv Parku zbog sve većeg broja posetilaca koji tu dolaze.

Učešće je prjavilo 25 izlagača – proizvođača meda i prodavaca opreme, iz Zrenjanina, ali i iz Požarevca, Kraljeva, Krupnja i drugih gradova. Za razliku od prethodnih, ove godine nema učesnika iz inostranstva.

Menadžer Aviv Parka Goran Todić takođe je pozdravio prisutne i zahvalio organizatorima što su u ovom centru prepoznali partnera za organizaciju festivala i svima koji su ovim povodom došli u naš grad: „Nadam se da ćemo ovu saradnju nastaviti i u godinama koje su pred nama“, poručio je, poželevši im uspešan festival.

Festival meda tradicionalno organizuju društva pčelara „Milivoj Bugarski“ iz Zrenjanina i „Akac“ iz Mužlje, koji imaju oko dve stotine članova, uz podršku Grada Zrenjanina.

Manifestacija je trajala do nedelje, 13. oktobra.

Izvor: Grad Zrenjanin

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti