Na hiljade stabala biće posečeno u Republici Srpskoj zbog pojave štetočine

Na hiljade stabala u šumama u istočnom delu Republike Srpske mora biti posečeno zbog pojave potkornjaka, štetočine čije nekontrolisano širenje može izazvati milionsku štetu, saznaje portal Capital.

Foto-ilustracija: Unsplash (Maria Labanda)

Najgore su pogođena Šumska gazdinstva “Romanija” Sokolac, “Visočnik” Han Pijesak, “Sjemeć” Rogatica, “Vučevica” Čajniče i “Maglić” Foča.

Problem se pojavio prošlog meseca kada je u šumama koje se prostiru na teritoriji pet šumskih gazdinstava pao obiman sneg koji je oborio, povaljao i polomio ogroman broj stabala, koja su, tako oslabljena, idealna za širenje i razmnožavanje ovog insekta.

Da je situacija ozbiljna, najbolje govori činjenica da je resorni ministar izdao naredbu prema kojoj se obustavlja redovna seča u ŠG „Sjemeć“ a raspoloživi kapaciteti stavljaju u funkciju sanacije štete i sprečavanja širenja bolesti.

„Potrebno je hitno izvršiti doznaku i seču polomljenih i izvaljenih stabala i obustaviti radove na redovnoj seči do sanacije posledica elemetarne nepogode. Takođe, moraju se pojačati mere zaštite povećanjem broja postavljenih feromonskih klopki i lovnih stabala uz redovnu kontrolu i monitoring“, navodi se u naredbi ministra u kojoj se dodaje kako se po potrebi može angažovati i mehanizacija i ljudstvo uslužnih preduzeća.

Prema preliminarnim podacima „Šuma Republike Srpske“ procenjuje se da je u ŠG „Sjemeć“ izvaljeno ili prelomljeno čak 50.000 kubnih metara šume, u ŠG „Visočnih“ 20.000 kubika, u ŠG „Romanija“ 15.000 kubika, a značajna šteta je evidentirana i u preostala dva šumska gazdinstva.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kažu kako, s obzirom na obim štete, klimatske uslove i neminovno fiziološko slabljenje šumskih ekosistema pogođenih nepogodom, postoji realna opasnost od prenamnoženja potkornjaka, što bi moglo dovesti do sušenja šuma na navedenom području.

„S tim u vezi doneta je Naredba o sprovođenju mera sanacije posledica elementarne nepogode nad šumama u istočnom delu Republike Srpske. Naredbom je definisan način sanacije šteta, odgovorni izvršioci, odnosno Šumska gazdinstva, kao i mere zaštite i monitoringa“, rečeno je u Ministarstvu.

Autor: Dejan Tovilović

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti