„Molimo vas, ne puštajte zlatne ribice u jezera!“ – Od umiljatog ljubimca do invazivne vrste

Foto: Tviter skrinšot

Nakon što je sinu za odlučan uspeh kupila zlatnu ribicu (misleći da je tako „ubola džekpot“ jer nema dlaka i neželjenih fleka na tepihu), oduševljenje je splaslo čim je Džudi (nazovimo je tako) shvatila da će ipak s’ vremena na vreme morati da čisti akvarijum.

Kako je dečak pokazivao interesovanje za ribicu koliko i za dosadne časove u školi, Džudi je odlučila da je najbolje da životinju pusti u obližnje jezero. „Na kraju krajeva, tako je bolje – neka živi u prirodi pa, ako je i pojede neka krupnija riba, makar je umrla na slobodi.“, zaključila je preispitujući svoju odluku.

Ali, dok je zadovoljno koračala kući, nije ni slutila da je u prirodu upravo pustila „čudovište“ koje će ugroziti sve vrste biljaka i životinja i uzdrmati čitav vodni ekosistem.

Pošto su iz jezera Keler izvukli džinovske primerke (svakako ne one koje će vam ispuniti tri želje) 9. jula 2021. godine, nadležni iz grada Burnsvila u Minesoti „tvitovali“ su sledeće: „Molimo vas, ne puštajte vaše zlatne ribice u jezera! Narastu više nego što možete da zamislite!“

I dok u kućnim uslovima dužina ove ribice sjajnih krljušti ne prelazi pet centimetara, u prirodi ona dostiže težinu i do dva kilograma. Halapljiva zlatna ribica „guta sve pred sobom“ čime doslovno izgladnjuje konkurenciju, a kako se rapidno razmnožava, za kratko vreme uspostavlja dominaciju u bilo kojoj stajaćoj vodi.

Evropa ima sličan problem, pa su u Minhenu 2017. godine vlasti propisale kazne za neodgovorne vlasnike koji budu „uhvaćeni na delu“. Slične mere će, po svemu sudeći, morati da uvede i Minesota jer je 2020. godine eliminisano čak 50.000 zlatnih ribica iz voda u kojima im nije mesto.

Iz Bursvila sada apeluju da se za neželjene ljubimce potraži drugo rešenje, ono koje neće potencijalno ugroziti celokupnu floru i faunu, ali i samog nesrećnog ljubimca koji se odjednom iz kućnih uslova obreo u divljini. Ako baš „nema druge“, potražimo im novi dom, mada je idealno da im pružimo drugu šansu što samo znači da ćemo morati da uložimo malo više truda.

Ipak, sav trud se isplati kada nam se zadovoljno sklupčaju u krilu ili, kao u ovom slučaju, kada nas umiruje pogled na ribice koje elegantno kruže akvarijumom.

Milena Maglovski 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti