Moguće je da do 2030. godine nuklearna fuzija zameni fosilna goriva

Foto-ilustracija: Pixabay

U nedavno objavljenom izveštaju „Fusion 2030“ u Kanadi, zatraženo je od kanadske vlade da do 2030. godine investira 125 miliona dolara za izgradnju prototipa postrojenja za nuklearnu fuziju.

Nuklearna fuzija mogla bi da bude jedna od najefikasnijih opcija za obnovljive izvore energije, zbog najveće energetske gustine, najboljeg odnosa povratne energije (EPR), kao i najmanjeg ugljeničnog otiska.

Procesna tehnologija zasniva se na repliciranju tipične reakcije koja se dešava na Suncu, prilikom koje se jezgra dva atoma malih atomskih masa (u ovom slučaju vodonika), spajaju na ekstremno visokim temperaturama, stvarajući helijum.

Proces oslobađa velike količine čiste energije iz skoro neograničenog izvora, uz gotovo nultu emisiju ugljenika. Međutim, potrebno je testirati ga na nivou pilot postrojenja, kako bi se utvrdila njegova iskoristivost i isplativost, a autori ideje nadaju se uspešnoj realizaciji do 2030. godine.

Međutim, za realizaciju najavljenih planova, potrebna je novčana podrška kanadske vlade. Prema „Fusion 2030“ izveštaju, koji su priredili Univerziteti u Alberti i Saskačevanu, grupi će biti potrebno oko 125 miliona dolara kako bi bilo moguće sprovesti nuklearnu fuziju u realnim uslovima – što nije velika investicija, uzimajući u obzir da je cilj uspostavljanje operativnog postrojenja koje bi uskoro moglo zameniti naftu i gas.

 – U ovom sektoru postoji mnogo prilika, pa moramo ulagati u istraživačke kapacitete i akademske studije, kako bismo osigurali da proizvodimo diplomce sa veštinama koje mogu doprineti ovoj oblasti – rekao je Majkl Delaž, glavni tehnološki direktor „General Fusion“, druge po veličini privatne laboratorije za fuziju u Severnoj Americi, a preneo CBC News.

Finansiranje ne bi bilo namenjeno direktno za General Fusion. Umesto toga, planira se distribuiranje investicija između nekoliko istraživačkih grupa, univerziteta i organizacija koje dele isti cilj. Kada pilot postrojenje bude spremno, izveštaj potvrđuje da će privatne kompanije igrati veliku ulogu u komercijalizaciji tehnologije.

– Kada napravite jedno ovakvo postrojenje, i ono postane komercijalno održivo, mislim da može biti i veoma konkurentno na mreži – dodao je Delaž.

Budućnost nuklearne fuzije

Iako ovi planovi izgledaju previše dobro da bi bili istiniti – izvor energije koji se može izvući iz jednog od najrasprostranjenijih elemenata na Zemlji, po veoma niskoj ceni, koji pritom ne šteti okolini – u doba kada naša zavisnost od fosilnih goriva počinje da uzima svoj danak širom planete, vreme je da počnemo da ozbiljno razmišljamo i investiramo u održivije alternative.

Izveštaj naglašava potencijal nuklearne fuzije kao možda najznačajnije opcije za obnovljive izvore energije, jer ima najveću energetsku gustoću bilo kog izvora, najbolji odnos povratne energije (EPR) i najmanji ugljenični otisak među svim održivim izvorima koji su danas dostupni.

 – Izvori čiste energije dostupni su svugde u svetu – mogu se stvoriti bilo gde, pa čak i izvući iz vode. Toliko se događa u ovoj oblasti širom sveta. Stvarno verujemo da bismo do 2030. godine mogli videti i ova pilot postrojenja. Voleo bih da to bude baš u Kanadi, ali je za ostvarenje plana koji imamo potrebno da investicije počnu da pristižu odmah – dodao je Delaž.

Sve u svemu, nuklearna fuzija bi zaista mogla biti ono što je svetu bilo potrebno da napravi konačni prelaz sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju. Ali, potrebna je i podrška privatnih kompanija i vladinih organizacija, kako bi tehnologija postala komercijalna.

Izvor: futurism.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti