Moguća saradnja Zrenjanina i Švedske u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama

Foto: zrenjanin.rs

Sa ciljem sagledavanja mogućnosti saradnje i investiranja, juče su predstavnici lokalne samouprave Zrenjanina održali radni sastanak sa predstavnicima švedskih kompanija iz oblasti upravljanja otpadom, otpadnim vodama i pijaćim vodama.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Branislav Blažić, koji je ovom prilikom istakao da Srbija hrabro i odgovorno kreće u rešavanje problema zagađenosti životne sredine i dodao da smo spremni da ispunimo sve naše obaveze koje se tiču zaštite životne sredine u procesu pristupanja Evropskoj uniji. On je dodao da Zrenjanin ima dva ključna problema, jedan se tiče deponije i otpada, zajednički ćemo se uključiti u njegovo rešavanje, a Zrenjanin će biti centar za reciklažu i separaciju otpada. Drugi problem su otpadne vode, a firme iz Švedske znanjem i tehnologijama mogu pomoći da se problemi reše, rekao je Blažin.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je značaj podrške ministarstva ukazao da je veliki problem finansiranje ali da je kroz javno-privatno parnerstvo moguće rešiti problem otpadnih voda. Prečistač otpadnih voda je naš najveći cilj, sa jasnom strategijom koja podrazumeva javno-privatno partnerstvo i naravno čist Begej, naglasio je Santovac.

Radnom sastanku su prisustvovali Per Olaf Halberg ispred kompanije Gastike Alternative kao i Anders Sandval, menadžer za međunarodne odnose Asocijacije švedskih kompanija koje se bave tehnikama zaštite životne sredine. Ovom prilikom oni su poručili da posećuju zemlje i gradove gde postoje osnovi za ostvarivanje saradnje i rekli da među švedskim kompanijama postoje firme koje su specijaluzovane za pitanja zaštite životne sredine, od problema pijaće vode i otpadnih voda, do onih koje se bave upravljanjem otpada.

Sastanku su prisustvovali pomoćnici gradonačelnika Dragan Ćapin i Duško Radišić, direktor RPK Predrag Stankov, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, kao i predstavnici opštine Novi Bečej.

izvor: zrenjanin.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti