Moguća izgradnja vetroparka kod Kikinde

DSC08936

Direktor kompanije „IEL OIE Balkan Renewable Energy“ u Srbiji gospođa Nataša Lazarević izjavila je za „eKapiju“ da će ova kompanija sledeće godine početi sa izgradnjom vetroparka u Bašaidu kod Kikinde. Ona je istakla da je 19. novembra 2014. godine predstavljen Plan detaljne regulacije ovog vetroparka koji je izradila kompanija „IST urban“ iz Niša.

Predstavnik kompanija „IST urban“ gospodin Dejan Rajčić istakao je da bi Plan detaljne regulacije trebalo da bude usvojen do kraja godine, nakon čega će biti ishodovane lokacijska i građevinska dozvola. On je dodao da će vetropark biti izgrađen na poljoprivrednom zemljištu površine 527 hektara.

Vetropark u Bašaidu kod Kikinde imaće 24 vetrogeneratora ukupne snage 50MW. Najveća dozvoljena snaga vetrogeneratora iznosi 3MW, dok je maksimalna visina vetrogeneratora 207 metara. Vrednost investicije iznosi oko 70 miliona evra.

Inače, banke nisu zadovoljne postojećim modelom Ugovora o otkupu električne energije, pa je Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo novi model ovog ugovora nakon usvajanja novog Zakona o energetici.

Kompanija „IEL OIE Balkan Renewable Energy“ ima u planu izgradnju vetroparka u Malom Crniću snage 36MW, kao i ulaganje u geotermalnu energiju.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti