Mladunče sove uspešno zbrinuto u Zoo vrtu Beograd

Mladuče sove – ćuka, uz pomoć naših sugrađana, uspešno je zbirnuto u Zoo vrtu Beograd, gde će biti do svog stasavanja za samostalni život u prirodi.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Mladunče sove, koje je ispalo iz svog gnezda u Zemunskom parku, od napada vrane spasli su zaposleni u VINCI Airports Serbia d.o.o, Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, i na osnovu instrukcija Zavoda za zaštitu prirode Srbije smestili u prihvatilište za životinje Zoo vrta Beograd.

Trenutno je u prihvatilištu beogradskog Zoo vrta zbrinuto oko 100 ptica različtih vrsta, od kojih će, po proceni ornitologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Zoo vrta, 15 do 20 jedinki koje su uspešno oporavljenje i spremne za samostalni život biti vraćeno u prirodu danas.

ĆUK Otus scops (L.) je ptica selica koja zimu provodi u Africi. Dužina tela ove sove je 19–21 centimetra.

Naseljava različita staništa na kojima su zastupljeni otvoreni tereni, a živi i u šumarcima, živicama, maslinjacima, šumama oko reka, starim voćnjacima, drvoredima, parkovima i vrtovima u mediteranskim, submediteranskim i stepskim predelima, najčešće u ravnicama i pobrđu.

Gnezdi se u dupljama drveća, ređe u šupljinama stena ili u građevinama, a vrlo rado prihvata veštačke duplje.

Hrani se pretežno krupnim insektima (zrikavci, tvrdokrilci, noćni leptiri), a povremeno lovi male sisare, ptice, gmizavce i vodozemce.

U Srbiji je redovna gnezdarica, čija je populacija procenjena na 27500–43500 gnezdećih parova.

U Beogradu, kao i u drugim gradskim sredinama gde dominiraju beton, buka i vreva ljudi, neke od divljih vrsta ptica su pronašle dom.

Prilagođavajući se novim uslovima života, zamenile su svoj prirodni ambijent staništem u gradu.

Betonske kvartove, kao i zelene gradske površine, nastanjuju vrste među kojima su vrana, svraka, gačac, poljski i vrabac pokućar, gugutka, ali i grabljivice – vetruška, sove – najčešće utina i ćuk, koje su strogo zaštićene vrste.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti