Mlade građanke u Srbiji veruju da je budućnost u OIE, ali ne vide žene kao predvodnice energetske tranzicije

Foto-ilustracija: Unsplash (Appolinary Kalashnikova)

Tek svaka peta mlada građanka u Srbiji smatra da žene imaju poslovnu budućnost u industriji OIE i da će žene biti predvodnice zelene tranzicije – pokazalo je istraživanje „Stavovi građanki o zelenoj energiji u Republici Srbiji“.

Istraživanje koje je podržala Ambasada Kanade u Srbiji, sproveo je Centar za kreiranje politika i strategija za potrebe Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije i projekta „Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“.

Da je sumnja prisutna i u sposobnost Srbije da dostigne proklamovani cilj od 40 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, pokazuje nalaz istraživanja da čak 93,5 odsto ispitanica u potpunosti ili uglavnom podržava prelazak na veću proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali skoro 40 odsto njih smatra da Srbija do 2040. godine neće dostići cilj od 40 odsto energije iz obnovljivih izvora. Optimizam je prisutan kod svake treće ispitanice – njih 36,2 odsto veruje da će Srbija taj cilj ostvariti, pa čak i premašiti.

Pročitajte još:

Kao najozbiljniji ekološki problem trenutno u Srbiji, većina ispitanica izdvaja aerozagađenje (38,1 odsto). Skoro svaka druga žena (47,1 odsto) ocenjuje da je energetski sistem Srbije u potpunosti ili uglavnom nestabilan. Više od 4/5 anketiranih smatra da je energetski sistem Srbije zavistan od energije iz uglja, odnosno da ne stavlja fokus na OIE. 

Takođe, više od 90 odsto ispitanica misli da termoelektrane negativno utiču na životnu sredinu.

Najčešće asocijacije na pomen termina “zelena energija” su obnovljivi izvori energije, solarni paneli, vetroparkovi, sunce i vetar. Skoro dve trećine žena (65,9 odsto) ponekad se informiše o zelenoj energiji u Srbiji, a skoro svaka druga (47,5 odsto) smatra da bi trebalo da bude više informacija o ovoj temi.

Većina ispitanica veruje da bi dalji razvoj zelene energije u Srbiji pozitivno uticao na socio-ekonomsko stanje, kao i razvoj radnih mesta. Ali, u to da će žene biti predvodnice energetske tranzicije veruje tek 19,5 odsto anketiranih. Najveći broj ispitanica (35,5 odsto) misli da muškarci i žene imaju podjednake šanse u industriji OIE u Srbiji, ali 34,9 odsto uvereno je da će najbolje poslove dobiti muškarci.

U istraživanju koje je realizovano u periodu od 15. jula do 8. septembra putem online (CAWI) anketiranja, učestvovalo je 507 ispitanica starosti od 18 do 30 godina. Prosečna starost ispitanica je 24,3 godine. Istraživanje je obuhvatilo ravnomeran broj ispitanica u pogledu starosne strukture, geografske pripadnosti i stepena obrazovanja.

Više o istraživanju pogledajte ovde.

Izvor: OIE Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti