MIXKON SPAJA INDUSTRIJU, ŽIVOTNU SREDINU I LJUDE

Foto: Mixkon

Otpad većine fabrika stvara deponije, kontaminira zemljište i podzemne vode, a često značajno utiče i na velike vodene površine. Neretko se fabrike pozicioniraju u blizini nekog izvorišta vode zbog potreba proizvodnje, poput postrojenja za stvaranje električne energije, hemijske fabrike, čeličane, rafinerije nafte, topionica aluminijuma i drugih, ali retke su one koje prilikom ovog procesa vode računa gde će otpadne vode završiti. Metali, hemikalije, ulja i razne druge supstance kroz otpadne vode najčešće budu vraćene u reku, jezero ili more, kao najlakši način da se fabrika reši viškova, nakon čega vodeni ekosistemi trpe posledice. To je samo jedan način industrijskog zagađenja od kog strada mnoštvo živih bića i priroda u celini, jer osim otpadnih voda, na Zemlji se proizvede i preko dve milijarde tona čvrstog otpada po godini, koji onda završava na divljim deponijama ili se spaljuje, dok se samo 16 odsto reciklira.

Jedna aktivnost u industriji koja neminovno stvara velike količine otpada jeste livenje. Livarstvo je tehnološki proces u kom se oblikuju metalni predmeti livenjem nekog rastopljenog metala u određene kalupe kako bi se dobio potrebni odlivak. Rudarska, automobilska, mašinska, građevinska, elektroindustrija i cementare samo su neki od proizvođača koji zavise u velikoj meri od ove delatnosti, jer koriste različite odlivke, odnosno kalupom odlivene predmete od nekog metala, koje potom primenjuju u stvaranju svojih proizvoda. Kako je livarstvo neophodno u proizvodnji, a neophodna je i zdrava životna sredina, našao se neko ko je umeo da primeni tehnološko i tehničko znanje i
obuhvati sve jednom idejom.

U FOKUSU:

Foto: Mixkon

Mileta Bogdanović iz Aranđelovca je inženjer tehnolog za nemetale i građevinske materijale, koji je svoje stečeno iskustvo primenio 2018. godine kada je kao suvlasnik osnovao Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom – MIXKON d.o.o. Da se trud i inovativnost isplate, pokazuje nagrada osvojena na Forumu za zelene ideje prošle godine, što je jedna vrsta priznanja preduzetnicima čije su ideje zasnovane na održivom razvoju.

Preduzeće se bavi preradom otpadnog materijala iz livnice koje potom koristi za izradu vatrostalnih materijala koji se primenjuju na izuzetno visokim temperaturama. Kako preduzetnik Mileta objašnjava, otpad se povlači sa deponije Mikro liva, a potom se vrši uvid u hemijski sastav i karakteristike sirovina koje su korišćene. Proizvodi koji nastaju su od alumosilikatnog otpada, a njihova snaga leži u izdržavanju enormno visokih temperatura – od 1.550 do 1.760 °C. Termički agregati sa visokim radnim temperaturama jedan su od načina primene ovakvih materijala, ali se od njih takođe prave i kanalice za transport metala koji se nalaze u tečnoj fazi. Od vatrostalnih materijala preduzeće proizvodi i termoizolacione ploče koje se koriste pri proizvodnji kontinualnog liva. Nakon procesa izrade ovih predmeta oni ponovo mogu biti iskorišćeni u livnicama, ali korisnici mogu biti i termoelektrane, železare i druge industrije koje zahtevaju postrojenja koja rade na ovako visokim temperaturama.

Priredila: Milica Vučković

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti