Trivan: Pojačaćemo inspekcijski nadzor i predostrožnost u životnoj sredini

Obezbeđenje zakonitosti, uspešna primena propisa i mera u oblasti zaštite životne sredine nemoguća je bez jake, stručne i organizovane inspekcijske kontrole, rekao je juče ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na seminaru „Ka efikasnijoj primeni propisa u oblasti zaštite životne sredine“.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Učestvujući drugu godinu za redom u radu seminara namenjenog edukaciji i osnaživanju rada Sektora za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini Ministarstva, ministar Goran Trivan izrazio je punu podršku radu inspekcije u oblasti zaštite životne sredine koja je najznačajnije sredstvo za sprovođenje politike zaštite životne sredine.

Ukazujući na značaj dobre saradnje inspekcije Ministarstva sa nadležnim državnim organima koja je ostvarena u borbi protiv nelegalnog zbrinjavanja opasnog otpada, ministar je izrazio očekivanje da će se i u buduće realizovati zajedničko, konzistentno delovanje inspekcijskih službi, tužilaštva i sudstva.

„Uprkos teškoćama, nastaviće se sa otkrivanjem i suzbijanjem ove vrste kriminala koja predstavlja svojevrsni zločin prema državi i narodu, i tu nema odustajanja“, istakao je Trivan.

Oblast zaštite životne sredine čekaju velika investiciona ulaganja i veliki pomaci u pravcu, ne samo podizanja BDP-a i broja radnih mesta, već, pre svega, poboljšanja kvaliteta životne sredine.

Ovo mora biti praćeno stručnim, konzistentnim radom inspekcije koja ima veliku odgovornost, dodao je ministar.

U narednom periodu, Sektor za inspekcijski nadzor i predostrožnost u životnoj sredini biće ojačan i brojniji, čime će se stvoriti svi preduslovi za ostvarivanje pune uloge kontrole doslednog sprovođenja zakona u zaštiti životne sredine, najavio je ministar.

Seminar o efikasnijoj primeni propisa u oblasti zaštite životne sredine koji se održava od 25. do 27. juna u Boru, jedan je u nizu koje Ministarstvo organizuje na brojne teme o najznačajnijim pitanjima zaštite životne sredine, u cilju jačanja i stručnog usavršavanja inspekcijske službe u oblasti zaštite životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti