Ministar Trivan u poseti Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: EP

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan započinje višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). U Vašingtonu i državi Merilend vodiće niz razgovora o mogućnostima za ulaganja američkih kompanija u oblast životne sredine u Srbiji.

Na poziv države Merilend i Srpsko-američkog poslovnog saveta, ministar Trivan govoriće i na konferenciji posvećenoj Srbiji, gde će brojnim kompanijama predstaviti potencijale za investicije u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine i prirode, prerade voda i otpada i slično.

U fokusu ovih razgovora, kao i skupa u Merilendu, biće investiranje pre svega u preradu otpadnih voda, preradu komunalnog otpada, u remedijaciju zemljišta. To su važne teme za Srbiju, kako zbog transfera modernih i čistih tehnologija, tako i zbog potrebe da Srbija najpre rešava ova pitanja, izjavio je ministar Trivan pred početak posete SAD-u.

On je naglasio da je država Merilend jedna od najnaprednijih država u SAD-u ne samo u pogledu zaštite životne sredine, nego i zaštite prirode, te da od nje možemo preuzeti i dobra iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima.

Ova poseta ministra Trivana rezultat je razgovora koje je vodio pre nekoliko meseci tokom prethodnog boravaka u SAD-u, kada su brojne američke kompanije, posebno one u Merilendu, iskazale ozbiljno interesovanje za ulaganja u Srbiju

Inače, država Merilend je jedna od najrazvijenijih i nabogatijih država u SAD-u i poznata je po brojnim kompanijama koje posluju u sektoru zaštite životne sredine koristeći nove i čiste tehnologije.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti