Ministar Trivan na Konstitutivnoj sednici Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije pružiće punu podršku lokalnim samoupravama u rešavanju ključnih pitanja zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama, rekao je ministar Goran Trivan na Prvoj, konstitutivnoj sednici Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova koja je održana danas u Gadžinom Hanu.

Stalna konferencija gradova i opština jedna je od organizacija koje se najozbiljnije bave zaštitom životne sredine, i zato će se Ministarstvo angažovati na jačanju saradnje i razmene iskustava i znanja u rešavanju problema životne sredine širom Srbije. Srbija je gotovo potpuno zapuštena zemlja u ekološkom smislu, i potrebno je zajedničko izuzetno angažovanje da se dostignu savremeni standardi zaštite životne sredine koji odlikuju razvijene zemlje Evrope, istakao je ministar Trivan. Za projekte u životnoj sredini koji će pomoći Srbiji u pridruživanju zemljama evropske zajednice u ovom trenutku najpotrebnija je projektno-tehnička dokumentacija, koju ima mali broj opština, a koja je preduslov dobijanja investicija iz evropskih fondova. Ministarstvo će pružiti punu pomoć lokalnim samoupravama u izradi projektno-tehničke dokumentacije, ali i u jačanju privatno-javnog partnerstva, kako bi se stvorili osnovni preduslovi za rešavanje ključnih ekoloških problema u Srbiji, rekao je Trivan.

Pored izbornih aktivnosti i razmatranja postignutog u prethodnom periodu, utvrđene su aktivnosti Odbora u narednom periodu, i ukazano na pravce delovanja u ovim oblastima lokalnih samouprava širom Srbije. Među planiranim aktivnostima SKGO istaknuti su jačanje međusobne saradnje i zajednički projekti opština, osnivanje zelenih saveta na lokalnom nivou, uključivanje zajednice lokalnih samouprava u borbu protiv klimatskih promena.

Odbor za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO čini 21 predstavnik gradova, opština i gradskih opština u Srbiji, i svojim delovanjem pokriva dve oblasti – zaštite životne sredine i za delovanje u vanrednim situacijama.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti