Ministar rudarstva i energetike: Do kraja 2018. godine, još 200 megavati iz energije vetra

U toku je Međunarodna konferencija “Energy and Ecology Industry EEI2018“ u Rektoratu Univerziteta u Beogradu i tom prilikom ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je do kraja ove godine biće pušteno još 200 megavati iz energije vetra.

U Srbiji je u proteklih nekoliko godina pušteno na mrežu oko 150 megavati iz obnovljivih izvora energije i iduća  godina biće značajna i da se očekuje proizvodnja novih 200-250 megavata iz energije vetra, a da će se u 2020. dostići cilj da proizvodnja bude između 500 i 600 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Posebno je istakao da su važni novi projekti što se tiče obnovljivih izvora energije i  da su stručni skupovi poput današnjeg dobra prilika za dijalog između privrede i nauke.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Naši ekonomski ciljevi leže pre svega na tri najvažnija stuba – jedan je unapređenje i efikasnosti i zaštita životne sredine postojećih postrojenja za proizvodnju električne energije, kao i izgradnja novih proizvodnih objekata koji u sebe uključuju zahteve najbolje dostupne tehnologije i najviše standarde pre svega u oblasti zaštite životne sredine. Srbija u ovom trenutku krupnim koracima dostiže zapadno-evropske zemlje koje su u to krenule devedesetih godina kada smo se mi suočavali s velikim problemima kao društvo i država.“  rekao je ministar.

Međunarodna konferencija „Energy and Ecology Industry EEI2018“ organizovana je u Beogradu povodom proslave jubileja, 20. godišnjice Akademije Inženjerskih nauka Srbije (AINS). Učestvuju predstavnici iz 15 zemalja, rečeno je na otvaranju skupa, a neke od tema odnose se na povezanost između zaštite okoline i energetske proizvodnje, ekološke, ekonomske i socijalne efekte korišćenja energije, globalno zagrevanje i klimatske promene…

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti