MINISTAR ANTIĆ: Srbijagas je pre bio “tamni vilajet”, a danas ostvaruje dobit

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da su u EPS-u i Srbijagasu napravljeni veliki pomaci.

Antić je na Kopaonik biznis forumu zahvalio MMF-u i posebno Svetskoj banci sa čijim je ekspertskim timom napravljen plan restrukturiranja i fiskalne konsolidacije.

– Sa tim postižemo golove. Nekad kasnimo, ali to ide u nekom pravcu i daje dobre rezultate – kazao je ministar Antić i istakao da prvi put Džejms Ruf iz MMF-a nije kritikovao restrukturiranje EPS-a i Srbijagasa.

On je istakao da je EPS veliki sistem sa 7.500 megavata instalisane snage, 30.000 zaposlenih, sa 40 miliona tona uglja godišnje proizvodnje i naglasio da su u tom preduzeću napravljeni veliki pomaci.

– Iz sistema u kome smo imali 14 preduzeća, napravili smo jedno preduzeće sa jednim menadžmentom. Nije još to savršeno, ako je nešto trajalo 60 godina ne može za godinu da se u potpunosti ispegla – rekao je Aleksandar Antić, prenosi zvanični portal Ministarstva rudarstva i energetike.

Podsetivši da je EPS poslovao sa gubitkom, on je istakao da je 2015. i 2016. to preduzeće završilo u plusu, sa investicijama koje nisu iznad nivoa amortizacije.

– EPS je pozitivan, gradi velike energetske objekte, restruktuira se, a u 2016. je smanjen broj zaposlenih po osnovu našeg plana optimizacije za 1.519 i po drugim osnovama otišlo je 500 ljudi – kazao je Antić.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

– Srbijagas je bio „tamni vilajet, rupa bez dna“, a u poslednje dve godine ostvaruje pozitivne rezultate, ostvaruje dobit – rekao je ministar i dodao da je Srbijagas vratio sve dugove u iznosu od 450 miliona dolara prema Jugorosgasu i NIS-u.

Iz katastrofe smo ušli u pozitivan ciklus, istakao je Antić, navodeći da Srbijagas nema viška zaposlenih.

Kada je reč o Resavici, ministar Antić kaže da sa MMF-om postoji dogovor da se usvoji plan restrukturiranja i fiskalne konsolidacije. Antić očekuje da će za dva meseca imati kredibilan projekat šta raditi sa Resavicom, a ta tema je, kaže, pored RTB Bor, najozbiljinija.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti