Mini hidroelektrana na reci Spreči značajna i za Republiku Srpsku i za BiH

mini hidroelektranaPreduzeće „EEH-Hidroenergija“ iz Gračanice planira izgradnju mini hidroelektrane na reci Spreči u Republici Srpskoj. Ova firma bi trebalo da uloži više od 2 miliona evra u ovaj projekat, a u planu im je i da očiste preko 700 metara korita reke Spreče.

Iz opštine Petrovo su početkom jula dali saglasnost za dobijanje dozvola za izgradnju ove mini hidroelektrane, a trenutno je u toku izdavanje ekološke dozvole. Elektrana će se nalaziti na granici između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sastanku opštine Gračanice (Federacija Bosne i Hercegovine) i opštine Petrovo (Republika Srpska) povodom izgradnje mini hidroelektrane izjavljeno je da ove opštine podržavaju izgradnju ovog objekta i smatraju da će imati koristi od njega.

Opštine će dobiti koncesionu naknadu, a trebalo bi i da se popravi oštećeni most koji se nalazi na putu Petrovac-Orahovo, izjavio je direktor preduzeća „EEH-Hidroenergija“ Edin Osmanović, za novinsku agenciju „Srna“.

Inače, iskorišćeni hidropotencijal Bosne i Hercegovine je ispod 40%, što je veoma nisko u poređenju sa evropskim zemljama.

Ipak Bosna i Hercegovina ima u planu izgradnju velikog broja malih hidroelektrana; s tim u vezi u slivu reke Neretve planirana je gradnja više od 40 mini hidroelektrana.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti