Biomasa – budućnost daljinskog grejanja u Srbiji

biomasaNa konferenciji o biomasi „Stanje i razvoj korišćenja biomase u energetske svrhe u Republici Srbiji“ koja je održana juče u PKS ocenjeno je da biomasa predstavlja budućnost daljinskog grejanja u Srbiji, ali da se njena upotreba može proširiti i na druge delatnosti.

Konferenciju je otvorio potpredsednik Privredne Komore Srbije, gospodin Raša Ristivojević, koji je tom prilikom izjavio da je potrebno investiranje u obnovljive izvore energije kako bi se omogućio razvoj privrede, ali i očuvanje životne sredine.

Istakao je i da su za proizvodnju energije iz biomase najpogodnija kogenerativna postrojenja zbog toga što se kao proizvod dobija i toplotna i električna energija. Osim na kogenerativna postrojenja, trebalo bi se fokusirati i na proizvodnju biogoriva, ali i na korišćenje biomase umesto fosilnih goriva. Takođe, zakoni u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije se moraju uskladiti sa onima u Evropskoj Uniji kako bi došlo do progresa.

Gospodin Dejan Novaković, državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, izjavio je da će sledeće godine biti osnovan Budžetski fond za energetsku efikasnost iz koga će se finasirati projekti u oblasti obnovljivih izvora energije, a predviđa se da će najviše takvih projekata biti upravo iz biomase.

Prisutni na konferenciji su izrazili želju da se uskoro otpočne sa projektom „Smanjenje barijera za brži razvoj tržišta biomase“ koji je proizvod zajedničke saradnje Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Privredne Komore Srbije i Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija (UNDP).

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti