Mineralna đubriva u Srbiji skuplja 177 odsto nego pre godinu dana

Foto-ilustracija: Pixabay

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u Srbiji u drugom kvartalu 2022. godine veće su 34,3 odsto nego pre godinu dana, a najviše je poskupelo mineralno đubrivo 177 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Seme je skuplje 31,9 odsto, sredstva za zaštitu bilja 26,2 odsto, a hrana za životinje 22 odsto, prenosi agencija Beta.

U poređenju sa prvim kvartalom ove godine cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u proseku su povećane za 9,7 odsto.

Mineralna đubriva su skuplja 33,5 odsto, a seme 13,3 odsto, prenosi agencija Beta.

Podsetimo, jedan od razloga protesta poljoprivrednika u proteklim danima je i nezadovoljstvo cenom đubriva, te je jedan od njihovih zahteva da ga država subvencioniše u iznosu od 30 odsto, a u toku je sastanak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića sa poljoprivrednicima.

Upravo je zbog naglog skoka cena đubriva ovogodišnja setva bila dvostruko skuplja, a kao jedini način da se stane na put divljanju cena stručnjaci i poljoprivrednici vide proširenje domaće proizvodnje đubriva.

Inače, na rast cena đubriva je najviše uticalo poskupljenje energenata, sirovina i transporta, te stručnjaci ocenjuju da se one neće stabilizovati sve dok rastu cene energenata.

„Prema trenutno raspoloživim informacijama, još uvek se ne očekuje stabilizacija cena inputa. Dalji rast cena sirovina i energenata sigurno će imati srazmeran uticaj i na cene mineralnih đubriva, kako u svetu tako i kod nas“, rekao je u nedavnom razgovoru za Biznis.rs direktor prodaje kompanije Elixir Prahovo Kristian Vorkapić.

Izvor: Biznis.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti