Miki Maus solarna elektrana – zanimljiv način za promovisanje obnovljivih izvora energije

Foto: Youtube / Print Screen

Solarna elektrana Miki Maus postala je prošle godine deo globalnog tržišta obnovljivih izvora energije. Tada se ovo solarno postrojenje nastanilo pored Diznilenda i Epkot centra.

Kompanija „Djuk Enerdži“ izgradila je solarnu elektranu sa oko 48.000 solarnih ploča, na približno 20 hektara zemljišta. Ova kompanija nije napravila solarnu elektranu u dogovoru sa Diznilendom, već sa „Reedy Creek Improvement District“ koji ima nadležnost nad zemljom gde se nalazi Volt Diznijev svet.

„Reeddy Creek“ napravio je tada dogovor sa „Djukom“ da od njih kupuje solarnu energiju narednih 15 godina. Ova kompanija namerava da izgradi još sličnih solarnih postrojenja i proširi svoje kapacitete.

Projekat će da generiše samo majušni deo energije koju upotrebljava Diznilend, prosečno oko 1200 kilovata, što je oko 10,5 miliona kilovata na godišnjem nivou.

Brojni izveštaji pokazuju da je cena energije proizvedene u solarnim elektranama tokom polovine prethodne decenije opala za približno 50%. Očekuje se da će se izgraditi još mnogo solarnih instalacija i da će nastati mnogo sličnih i većih kreativnih solarnih farmi.

Izvor: blic.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti