Mihajlović: Obezbedićemo dovoljno energenata i energije za zimu

Foto-ilustracija: Unsplash (Bence Balla-Schottner)

Država čini sve da obezbedi dovoljno energije i energenata za zimu i da se, po svemu čime raspolažemo, ne očekuju nestašice ili restrikcije, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

“Cela Evropa i svet se pripremaju za zimu, pa tako i mi. Posvećeni smo tome da obezbedimo dovoljne količine sirove nafte, naftnih derivata, uglja, električne energije. Mi već sada imamo ozbiljne količine benzina, TNG-a, mazuta, kerozina u rezervama, a radićemo na tome da podignemo rezerve nafte i naftnih derivata na 90 dana, iako to nije obaveza. Po svemu čime raspolažemo i sa svime što smo izdvojili kao država, ne očekujem da će biti nestašica ili restrikcija”, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV K1.

Ona je dodala da šesti paket sankcija EU Ruskoj Federaciji daje period od šest meseci za sirovu naftu, a osam meseci za naftne derivate, da države nađu način da obezbede snabdevanje naftom i derivatima drugog porekla osim iz Rusije.

NIS i do sada nije nabavljao samo rusku naftu, nego i naftu iz Iraka i drugih zemalja. Izvesno je da će nas to finansijski koštati, jer će i druge zemlje morati da se preorijentišu, što će povećati tražnju i cene će otići gore. Ali, šta god da se dešava, naš zadatak je da obezbedimo svojoj zemlji sve što nam je potebno”, kaže ona, navodi se u saopštenju.

Kad je reč o snabdevanju gasom, Mihajlovićeva je rekla da zahvaljujući dogovoru dva predsednika, Srbija ima obezbeđene 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije, a da godišnje troši oko tri milijarde kubnih metara gasa.

“Razlika će se obezbediti jednim delom iz gasnog skladišta u Mađarskoj, delom iz gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, a iduće godine imaćemo mogućnost da oko 40 odsto gasa dobijamo gasovodom Niš-Dimitrovgrad. Očekujemo da to bude pre svega gas iz Azerbejdžana i već sada počinju razgovori da rezervišemo kapacitete za trenutak kad gradnja tog gasovoda bude završena”, objasnila ministarka.

Kad je reč o EPS-u, Mihajlovićeva je rekla da EPS trenutno uvozi deo potrošnje električne energije i da je država omogućila tom preduzeću da uveze i ugalj koji nedostaje dok ne podigne sopstvenu proizvodnju na nivo koji je potreban.

“Moraćemo da potrošimo verovatno i milijardu evra do kraja godine za uvoz električne energije i uglja samo zato što neko nije radio svoj posao. Sa svim što EPS sada ulaže i preduzima, pre svega na kopovima, trebalo bi da početkom 2024. imamo proizvodnju električne energije koja može da pokrije naše potrebe”, rekla je Mihajlovićeva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti