MIDAS 2 projekat jača sektor poljoprivrede i ribarstva u Crnoj Gori

 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Kroz MIDAS 2 projekat koji se realizuje kroz novi projekat Vlade Crne Gore sa Svetskom bankom, sa 30 miliona evra biće podržano dalje unapređenje crnogorske poljoprivrede, sektora ribarstva i oblasti bezbednosti hrane, saopšteno je juče u Kolašinu.

Početak realizacije Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2) označili su potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i predstavnica Svetske banke, zamenica direktora SB za Zapadni Balkan, gospođa Lada Strelkova.

Navodeći brojne primere rezultata MIDAS podrške, Simović i gospođa Strelkova su iskazali veliko zadovoljstvo efektima prethodnog MIDAS 1 projekta koji je uspešno realizovan u periodu od 2009. do 2017. godine, jer je, kako su istakli doprineo značajnom unapređenju sektora poljoprivrede, u delu unapređenja poljoprivrednih gazdinstava i njihove konkurentnosti, kao i u delu jačanja institucija, što je sveukupno doprinelo značajnoj pripremi crnogorske poljoprivrede za primenu EU politike u ovim oblastima.

Posebno su istakli izuzetnu saradnju Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke na implementaciji projekta.

Kroz MIDAS 2 podrška će biti usmerena na postizanje veće konkurentnosti sektora ribarstva.

– Pomoći ćemo ribarima, i očekujemo da na putu ostvarivanja zajedničkih iskoraka budemo partneri. Snažna podrška namenjena je i za podizanje infrastrukture u tom sektoru, u delu izgradnje ribarskih luka i prvih mesta iskrcaja. U tom delu, Simović je imao posebnu poruku za sve koji misle da će ribarske luke narušiti ambijent primorskih gradova, gde je njihova izgradnja planirana, a to su Herceg Novi, Bar i Ulcinj. Ribarske luke su potrebne ribarima, i po ugledu na razvijene evropske primorske zemlje, ribarske luke samo mogu da oplemene primorski ambijent i unaprede turističku ponudu, kazao je mr Simović.

Predstavnica SB Lada Strelkova posebno je pohvalila posvećenost koju je pokazalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u realizaciji mera podrške kroz prvi MIDAS projekat, koji je, kako je kazala, rezultirao značajnim napretkom u sektoru poljoprivrede, u delu unapređenja proizvodnje i ispunjavanja standarda EU i pripreme za korišćenje EU fondova, i uopšte zajedničkom doprinosu na očuvanju i razvoju ruralnih područja i ravnomernom regionalnom razvoju Crne Gore.

Ona je podsetila da je kroz MIDAS 1 projekat realizovano 660 grantova, u iznosu od 6,5 miliona evra, i ukupno investirano više od 13 miliona evra.

– Unapređenje konkurentnosti u sektorima poljoprivrede i ribarstva, kako bi se bolje ispunili zahtevi procesa pristupanja, nameće troškove kako pojedinačnim preduzećima tako i zemlji uopšte, kroz potrebu značajnih ulaganja u javna dobra i stvaranje podsticajnog okruženja. Uz pomoć projekta će se zadovoljiti neke od tih potreba za ulaganjem, dok će se istovremeno podržati razvoj poljoprivrednog sektora. Unapređenja u oblasti bezbednosti hrane poboljšaće konkurentnost crnogorskih proizvođača i omogućiti im pristup novim tržištima. Program grantova će podstaći ekonomski razvoj i investicije tako što će se, u ukupnom poljoprivredno-prehrambenom lancu, nadovezati na privatna ulaganja u obliku sufinansiranja koje obezbeđuju korisnici. Kroz dodatnu komponentu projekta pomoći će se modernizovanje sektora ribarstva i ojačati proizvodni kapaciteti u ovom sektoru, kazala je Strelkova.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti