Metan u fokusu: Oštrija pravila i inovacije za suzbijanje klimatske krize

Foto-ilustracija: Unsplash (
Chris LeBoutillier)

Nedavno objavljeni izveštaj naglašava potrebu za brzim i odlučnim merama za smanjenje emisija metana, prvenstveno onih koje potiču od fosilnih goriva, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Izveštaj naglašava da samo smanjenje potražnje za fosilnim gorivima, iako ima uticaj, ne bi bilo dovoljno za brzo postizanje globalnih klimatskih ciljeva. Naglašava suštinske intervencije, kao što su ukidanje uobičajenog odzračivanja, spaljivanja i popravka curenja u operacijama fosilnih goriva kako bi se ubrzalo smanjenje emisije metana, čime se ograničava globalno zagrevanje u željenim granicama.

Inovativni iskaz u izveštaju otkriva da bi ubrzano smanjenje emisije metana moglo značajno da uspori globalno povećanje temperature. U njemu se tvrdi da značajno smanjenje emisije metana ima potencijal da spreči porast globalne temperature od 0,1 °C do sredine veka, što je doprinos borbi protiv globalnog zagrevanja koji je značajniji od eliminisanja svih automobila i kamiona širom sveta.

PROČITAJTE JOŠ:

Očekuje se da će ublažavanje emisija metana sprečiti skoro milion preranih smrtnih slučajeva usled izlaganja ozonu, smanjiti gubitak od oko 90 miliona tona useva i uštedeti oko 85 milijardi radnih sati izgubljenih usled ekstremne vrućine do 2050. godine. Shodno tome, predviđa se da će ove akcije dovesti do približno direktne ekonomske koristi od 260 milijardi dolara do 2050.

Neophodna je investicija u iznosu od oko 75 milijardi USD da bi se sprovele sve održive strategije smanjenja metana u sektoru fosilnih goriva do 2030. godine, što odražava dva odsto zarade sektora u 2022.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti