Mesec nauke u Francuskom institutu

obnovite energije

U prostorijama Francuskog instituta u Beogradu u periodu od 11. septembra do 18. oktobra 2014. godine biće organizovane izložbe, projekcije, radionice, takmičenja na temu obnovljivih izvora energije, a pod nazivom „Obnovite energije“.

Izložba „Energije za održivi svet“ biće otvorena 11. septembra 2014. godine u 18 časova, a radovi će biti na francuskom i srpskom jeziku. Ova izložba će biti posvećena poboljšanju energetske efikasnosti i iskorišćenju obnovljivih izvora energije na lokalnom, regionalnom i svetskom nivou.

Istog dana biće uručena i nagrada konkursa „Ruka u testu“ koji je imao za temu smanjenje potrošnje energije. Nagrađene su četiri osnovne škole, a projekat srednje Tehničke škole iz Loznice biće izložen u galeriji Francuskog instituta.

U okviru manifestacije „Obnovite energiju“ u medijateci Francuskog instituta svakodnevno će biti održavane projekcije francuske televizijske emisije o obnovljivim izvorima energije „C’est pas sorcier“.

Jednom nedeljno održavaće se i interaktivne radionice o energiji i smanjenju njene potrošnje. Predavač je gospodin profesor Petar Jokić koji će kroz primere i eksperimente objasniti deci značaj energije.

Osim toga, 26. septembra 2014. godine od 16 do 22 časa biće održana Noć istraživača na kojoj će biti prikazani zanimljivi eksperimenti koji će biti izvedeni u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetski inženjering, Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Festivalom nauke.

Ove manifestacije organizuju se povodom francusko-srpskog meseca nauke, a u cilju promovisanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Sandra Jovićević

foto:institutfrancais.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti