Međunarodni dan podizanja svesti o štetnom uticaju buke na zdravlje

Foto-ilustracija: Pixabay

Pre 22 godine 26. aprila prvi put je obeležen dan podizanja svesti o štetnom uticaju buke na zdravlje. Ovu kampanju započeo je Centar za sluh i komunikaciju (Center for Hearing and communication), ali je prihvaćena na globalnom nivou.

Buka u životnoj sredini jeste neželjeni ili štetan zvuk. Štetni efekti su definisani kao negativan uticaj buke na zdravlje ljudi. Iako ne izaziva trenutna oštećelja, permanentna buka može izazvati ozbiljne posledice i uticati na kvalitet života. Dugotrajno izlaganje buci koja je nastala usled drumskog, železničkog ili avio saobraćaja može da dovede do poremećaja sna, kao i do ozbiljnih kardivaskularnih oboljenja. U Evropskoj uniji više od 120 miliona osoba izloženo je buci koja ima nivoe sa negativnim uticajem na zdravlje.

Svetska zdravstvena organizacija vidi saobraćaj kao glavni izvor buke. Tim povodom održavaju se različite tribine i radionica koje edukuju stanovništvo. Evropska komisija održava tribine koje se bave analizom uticaja buke na zdravlje, a imaju za cilj pravljenja balansa između transporta (saobraćaja) od koga smo svi zavisni i zdravog života na koji svi imamo pravo.

izvor: sepa.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti