Maršalska ostrva do 2050. godine bez emisije ugljen dioksida

co2 energetika.ba

Maršalska ostrva objavila su svoj nacionalni plan za smanjenje emisije gasova staklene bašte do 2050. godine.

Prema pisanju medija, ova država ima u planu da do 2025. godine smanji emisiju gasova staklene bašte za 32 odsto u odnosu na 2010. godinu. Nakon toga, planirano je smanjenje od 45 odsto do 2030. godine, a do 2050. godine bi trebalo da se ostvari neutralan bilans emisija što će se postići različitim merama među kojima je i sadnja drveća koje apsorbuje ugljen dioksid.

Kako je istaknuto, Maršalska ostrva su 2009. godine imala najveću emisiju ugljen dioksida, a u planu je da se emisija gasova staklene bašte smanji okretanjem obnovljivim izvorima energije, kao što su energija vetra, solarna energija, ali i termička morska energija.

Podsetimo, zemlje koje su potpisale Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama imaju obavezu da do 31. oktobra 2015. godine objave svoj nacionalni plan za smanjenje emisije gasova staklene bašte. Do sada je to učinilo 47 zemalja, među kojima je i Republika Srbija.

Inače, ministar spoljnih poslova Maršalskih ostrva gospodin Toni de Brum nalazi se u Parizu gde će učestvovati na sutrašnjem neformalnom samitu o klimatskim promenama zajedno sa predstavnicima još 45 zemalja. Sastanak prethodi samitu u Parizu koji će se održati krajem ove godine i u okviru kojeg bi trebalo da bude usvojen globalni sporazum o klimatskim promenama.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti