Maldivi – brisanje sa mape sveta zavisi od podizanja veštačkih ostrva

Foto-ilustracija: Unsplash (mohamedh-masood)

Klimatske promene kao posledica globalnog zagrevanja tope glečere, tope ledene kape i podižu nivo svetskog mora. Kako Maldivi ne bi bili izbrisani sa mape sveta do kraja ovog veka, podiže se visina postojećih ostrva i prave nova, veštačka, ostrva.

Arhipelag u Indijskom okeanu jedan je od najnižih na svetu, sa više od 80 odsto kopna koje se nalazi na manje od metar nadmorske visine. Uz značajna ulaganja, stanovništvo Maldiva može ostati u svojoj zemlji daleko u budućnosti, umesto da bude prinuđeno da migrira zbog porasta nivoa mora.

Kako bi zaštitili stanovništvo od očekivanog podizanja nivoa vode, Maldivi grade nova, veštačka ostrva.

„Za ostrvo smo iskopali više od šest kubika peska iz lagune. Počeli smo sa meliorizacijom i zaštitom obale, pa smo uradili i objekte u vodi“, objašnjava Nils Brok Ulrih iz danske građevinske kompanije kojoj su povereni radovi.

Mnogi stanovnici udaljenih ostrva preselili su se u Male, glavni grad Maldivske Republike, jedan je od najgušće naseljenih gradova na svetu. Osim što postaje prenaseljen, grad je izložen olujama i poplavama.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay

Zato se oko Malea podižu veštačka ostrva pumpanjem peska sa morskog dna. S druge strane, maldivske nevladine organizacije veruju da će takvi građevinski projekti biti kobni za opstanak Maldiva.

„Naša vlada je angažovana u velikim ugovorima koji zadužuju zemlju i nanose štetu budućim generacijama neizvesnošću, gubitkom ekosistema i stabilnosti koju naši ekosistemi donose na naša ostrva“, upozorava Human Bibidigafor iz nevladine organizacije „Sačuvajmo Maldive“.

Procene su da će do 2050. godine opstanak više od milijardu stanovnika na planeti biti ugrožen porastom nivoa mora, olujama i plimnim talasima.

Teška pitanja sa kojima se Maldivi suočavaju decenijama – ko se seli, ko ostaje i ko odlučuje – verovatno će mnogima postati poznata jer klimatske promene preoblikuju pejzaže širom sveta.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti